Σε κοινή δήλωση υπέρ του Τούρκου «επαναστάτη δικηγόρου» Γκιουνάι Νταγ, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τις 12 Μαΐου, προέβησαν 30 δικηγορικές οργανώσεις, ώστε να αποκατασταθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας του στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, αν απελαθεί στην Τουρκία, απειλείται άμεσα με βασανιστήρια, κακομεταχείριση και φυλάκιση.
Η άρση ασυλίας του ήρθε μετά από την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, για την οποία είχε ενημερωθεί στις 20 Μαρτίου 2025, που έγινε λόγω ενός εμπιστευτικού εγγράφου με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου του 2025, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί στον Νταγ ή στους νομικούς του εκπροσώπους. Θεωρήθηκε, πάραυτα, πως αποτελεί απειλή για τη χώρα.
Ο Νταγ ξεκίνησε απεργία πείνας σε απάντηση της άρνησης νομικών ένδικων μέσων και της έλλειψης διαφάνειας, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι να αποκατασταθεί το δικαίωμά του στο άσυλο και να ανακληθεί η παράνομη απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά από το κτίριο Αρχής Προσφυγών, όπου και πραγματοποιήθηκε η επανεξέταση της προσφυγής του Νταγ κατά της παράνομης απόφασης.
Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και άλλες 30 δικηγορικές οργανώσεις, καλούν τους αρμόδιους νομικούς θεσμούς, τις αρχές ασύλου, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαστικά όργανα να παρέμβουν επειγόντως σε αυτή την υπόθεση.
Η αυθαίρετη ανάκληση του καθεστώτος προστασίας του Γκιουνάι Νταγ «πρέπει να αντιστραφεί, και τα πλήρη νομικά και δικαιώματα διαμονής του πρέπει να αποκατασταθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπειά του και η διατήρηση του κράτους δικαίου», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δικηγορικών οργανώσεων.
