Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ηχηρή ήταν η απουσία του ΠΑΣΟΚ από την πρωτοβουλία κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης για όσα τραγικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, με κοινή δήλωση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ζήτησαν από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, να καταδικάσουν «τα εγκλήματα του Ισραήλ», να διακοπεί η ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ακολούθησαν εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως του Θόδωρου Μαργαρίτη (επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου) και της Άννας Παπαδοπούλου (αναπληρώτρια γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης και πρώην γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Ο Θόδωρος Μαργαρίτης σχολίασε ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ «να μην συνυπογράψει το κοινό κείμενο δεν έχει πειστικές δικαιολογίες» και ομοίως η Άννα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «η απόφαση να μην συνυπογράψει μαζί με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης το κείμενο για τη Γάζα και την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση είναι ακατανόητη».

Στον απόηχο των αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι το κόμμα προετοιμάζει κινήσεις μεγάλης εμβέλειας που θα έχουν διεθνή αντίκτυπο. Όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και σχετικές επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με ένα συνολικό πλαίσιο για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον REAL FM, απάντησε στη κριτική σχετικά με το γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των άλλων κομμάτων για τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο είχε σοβαρές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Το να προσκαλέσουμε να μιλήσει στη Βουλή ο Μαχμούτ Αμπάς, για εμένα είναι μια θετική πρωτοβουλία και αυτό πρέπει να συμβεί και στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τις δύο απόψεις και εν τέλει πρέπει να λυθεί το ζήτημα του Παλαιστινιακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή αυτό που ζητάμε για την Κύπρο, αυτό πρέπει να ζητάμε και για το θέμα της Παλαιστίνης, όλα να γίνονται σε ένα πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, ένα κείμενο, το οποίο δεν καταδικάζει τη τζιχαντιστική λειτουργία της Χαμάς, δεν μιλά πουθενά για επιστροφή των ομήρων, για εμένα αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα του κειμένου. Ένα κείμενο που δεν περιείχε και αυτά, εμείς δεν θα το υπογράφαμε».