ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιάννης Ντεντόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για τους δύο «αιώνιους» ο χθεσινός μικρός τελικός του φάιναλ φορ στο Αμπου Ντάμπι έμοιαζε με αγγαρεία (97-93 o Ολυμπιακός για την ιστορία και μόνο). Η απουσία τους από τον μεγάλο τελικό και κατά συνέπεια η αδυναμία τους να κατακτήσουν τη φετινή Ευρωλίγκα χρεώνεται ως αποτυχία. Το παραδέχτηκαν τα στελέχη τους, το καθένα με τον τρόπο του. Ως εκ τούτου, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος σε μια σειρά που ξεκινάει την Παρασκευή από το ΟΑΚΑ, την παρούσα στιγμή μοιάζει με κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Είναι σημαντικό, στη μεταξύ τους κόντρα, ποιος θα τελειώσει με χαμόγελο τη χρονιά.

Πάντως η «αποτυχία» δεν είχε και στους δύο τον ίδιο αντίκτυπο. Ειδικά στον Ολυμπιακό, που είχε την ασφυκτική πίεση του φαβορί λόγω της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, το μεγάλο «πρέπει» λόγω της επετείου των 100 χρόνων αλλά κυρίως το βάρος των τριών συνεχόμενων χαμένων φάιναλ φορ που είχαν προηγηθεί, ήταν σαν να του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Οι αντιδράσεις απογοήτευσης σε κάποιες περιπτώσεις πήραν ακραίες μορφές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επίδραση θα έχουν στη μάχη για τον τίτλο.

Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρώτος που κάθεται στο «έδρανο του φταίχτη» είναι ο προπονητής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την ομάδα του να κάνει το χειρότερο παιχνίδι της την πιο ακατάλληλη στιγμή. Κόντρα στη Μονακό του Σπανούλη, που από τη μέρα που αποφάσισε να γίνει προπονητής έχει ως στόχο να δουλέψει στον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσει κανείς τον Φουρνιέ που έδειξε να παλεύει μόνος του, όλοι οι υπόλοιποι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και ειδικά ο Βεζένκοφ. Η μεγάλη εικόνα της επόμενης μέρας θέλει τον νυν κόουτς να αποχωρεί από το τιμόνι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών τελικών. Παράλληλα είναι δύσκολο οι Αγγελόπουλοι να πάνε κόντρα στη λαϊκή επιθυμία και στο θυμικό του πληκτρολογίου όσο κι αν αγαπούν τον 60χρονο τεχνικό.

Επίσης φαίνεται ότι και για πολλούς παίκτες έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και συνεπώς η μετάγγιση νέου αίματος και κυρίως αθλητικότητας θεωρείται απαραίτητη. Με εξαίρεση τον Γουόκαπ, που έχει ελληνικό διαβατήριο και με δεδομένο ότι υπάρχει η προσμονή να μπει στο παρκέ ο άτυχος Κίναν Εβανς, οι υπόλοιποι της περιφέρειας δύσκολα θα μείνουν, ειδικά αν προχωρήσουν και οι συζητήσεις με τον Βάσα Μίτσιτς. Ο Γκος τα έχει ήδη βρει με τη Ζαλγκίρις και ο Βιλντόσα δεν έκανε ποτέ τη διαφορά. Ακόμη, είναι εμφανές ότι τα χρόνια βαραίνουν επικίνδυνα τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου, γι’ αυτό και το «τριάρι» που μπήκε ήδη στο στόχαστρο είναι ο Τάισον Γουόρντ της Παρί. Λόγω ηλικίας, μοιάζει απίθανο να μείνει ο ΜακΚίσικ, ενώ είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για τους τρεις σέντερ, από τους οποίους μόνο ο Φαλ έχει συμβόλαιο.

Πρώτος έκανε λόγο για «ξεκάθαρη αποτυχία» ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο η γενικότερη αποτίμηση για τους «πράσινους» περνάει μέσα από ένα πιο ήπιο πρίσμα, με δεδομένο ότι πέρυσι πήραν τον τίτλο και προφανώς κανείς δεν μπορεί να έχει απαίτηση από μια ομάδα να φτάνει στην κορυφή κάθε χρόνο. Συν τοις άλλοις, με την απόδοσή τους όλη τη χρονιά -ειδικά μετά τον τραυματισμό του Λεσόρ- δεν έπειθαν ότι η φετινή version δικαιούται να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Στο ματς με τη Φενέρ ήταν διαρκώς πίσω και δεν πήραν τη βοήθεια που χρειάζονταν ούτε από τον νευρικό Κέντρικ Ναν (αποβλήθηκε με 5 φάουλ), ούτε από τον Σλούκα που διανύει γενικότερα μια σεζόν χαμηλών πτήσεων. Αν μπορούσε κανείς να προσμετρήσει κάποιο όφελος (εν όψει τελικών της GBL) είναι ότι επέστρεψε, και μάλιστα υγιής και ορεξάτος, ο Ματίας Λεσόρ που δίνει άλλη διάσταση στη front line. Ο Αταμάν πρέπει να ξεκαθαρίσει την επτάδα των ξένων που θα πάει να διεκδικήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, την ίδια ώρα που οι μεταγραφικές κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Ο βραχύσωμος σταρ της Παρί, Τι Τζέι Σορτς, μοιάζει να είναι κοντά στο ΟΑΚΑ και με δεδομένο ότι ήδη αποκτήθηκε ο Τολιόπουλος, είναι ξεκάθαρο ότι θα αποχωρήσει ο Λορέντζο Μπράουν, που δεν κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου του, ενώ ο Μωραΐτης θα δοθεί δανεικός. Επίσης ξεκίνησε κουβέντα για επιστροφή του Παπαγιάννη ως παρτενέρ του Λεσόρ, αφού οι Γκέιμπριελ, Γιουρτσεβέν και ο -πέρασε και δεν ακούμπησε- Πλάις δεν έχουν την εμπιστοσύνη του Τούρκου προπονητή, ο οποίος θα αποχαιρετήσει και τον τραυματία Γκριγκόνις.