ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Παγούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο μέτωπο της Ερεσού όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και καιρό να σώσουν την εμβληματική παραλία της Λέσβου από την οικοπεδοποίηση. Παρά την απόρριψη της προσφυγής τους, που ανακοίνωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, για «τυπικούς λόγους», όπως αναφέρει η απόφαση, τελικά τους δικαιώνει και ακυρώνει την οικοδομική άδεια που είχε εκδώσει η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου!

Εκπληκτοι οι κάτοικοι από την πληροφόρηση αυτή, ερεύνησαν την υπόθεση μέσω του δικηγόρου τους και διαπίστωσαν ότι ναι μεν η δική τους προσφυγή είχε απορριφθεί, αλλά οι τυπικοί λόγοι που αναφέρει η απόφαση αφορούσαν την αποδοχή άλλης σχετικής προσφυγής που είχε εκδικαστεί λίγο νωρίτερα και είχε δικαιώσει τους προσφεύγοντες. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά στην ίδια συνεδρίαση που έγινε στη Μυτιλήνη εξέτασε δύο προσφυγές που είχαν καταθέσει δύο διαφορετικές ομάδες κατοίκων της Ερεσού οι οποίες ζητούσαν το ίδιο, δηλαδή την ακύρωση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας με τα ίδια επιχειρήματα και το ίδιο σκεπτικό.

Προηγήθηκε η εξέταση της αίτησης ομάδας 13 κατοίκων της Ερεσού, για να ακολουθήσει μετά η εξέταση της δεύτερης αίτησης ομάδας 20 κατοίκων, η οποία και απορρίφθηκε, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το δικαστήριο δικαίωσε την ιδιοκτήτρια του οικοπέδου! Αντίθετα, όμως, η απόρριψη αυτή επήλθε μόνο και μόνο λόγω της δικαίωσης της πρώτης αίτησης που εξετάστηκε και έτσι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε πλέον υπόθεση αφού είχε κριθεί οριστικά.

Επιπλέον, η απόφαση όχι μόνο δικαιώνει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά δεν αφήνει περιθώρια ούτε για έφεση. Και αυτό γιατί το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί κατά παράβαση του κανονισμού που αναφέρει ότι τα οικόπεδα προς δόμηση θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε δημοτικό αναγνωρισμένο δρόμο, όρος που στην περίπτωση του συγκεκριμένου δεν τηρούνταν.

Δικαιωμένοι πλέον οι κάτοικοι, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» έκαναν λόγο για μια απόφαση που εκθέτει κυρίως τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ειδικότερα όσους συνέβαλαν στην παράνομη, όπως αποδείχθηκε, έκδοση μιας οικοδομικής άδειας που θα επέτρεπε την οριστική καταστροφή της παραλίας. «Ο αγώνας πάντως δεν τελειώνει εδώ. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη, ωστόσο η τελική δικαίωση θα έρθει όταν οριστικοποιηθεί η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας», τονίζουν, υπενθυμίζοντας την πολύμηνη κωλυσιεργία του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου να ανταποκριθεί σε αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι με την παλιά χάραξη, που αποδείχτηκε εγκληματικά λανθασμένη, τα όρια του οικοπέδου αυτού εμφανίζονται ακόμα και μέσα στον βυθό της θάλασσας! Αν η εξέλιξη ήταν διαφορετική, το τσιμέντο θα ήταν μέχρι την ακροθαλασσιά!