Πληροφορίες γεμάτες ασάφειες και κενά, που συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο, αντί να δίνουν απαντήσεις στην υπόθεση των τριών βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ανακύπτουν από τις καταθέσεις των εργαζομένων της Interstar, της εταιρείας σεκιούριτι που δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών «βγήκε μπροστά», παραδίδοντας το εν λόγω υλικό στον ανακριτή Λάρισας.
Οι καταθέσεις δόθηκαν στο Τμήμα Εξετάσεων Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στις 10 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που δόθηκε εντολή για έρευνα με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» στη ΔΕΕ από τον εφέτη ανακριτή. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι αστυνομικοί που μπήκαν στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση κατάσχεσαν 1 κεντρική μονάδα υπολογιστή, 11 σκληρούς δίσκους και 3 rack stations και στη συνέχεια έλαβαν καταθέσεις από δύο εργαζόμενους. Πρόκειται για τον προϊστάμενο του τεχνικού τμήματος και τη χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar, μάρτυρες-κλειδιά που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για το εάν τα αρχεία βίντεο που παρέδωσε σε USB, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, ο Βασίλης Καπερνάρος ως πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας είναι τα ίδια που βρίσκονται στον κεντρικό server της εταιρείας.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά στη διαπίστωση πως στους σκληρούς δίσκους της εταιρείας τα βίντεο είχαν ημερομηνία δημιουργίας 8 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή δύο μέρες πριν από την εισβολή της αστυνομίας στα γραφεία. Στις ερωτήσεις των προανακριτικών υπαλλήλων, ο τεχνικός σύμβουλος επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, σημειώνοντας πως, μετά την κατάθεση των πειστηρίων στον ανακριτή, διαπίστωσε πως τα αρχεία διαγράφηκαν -άγνωστο από ποιον, γιατί και πώς- από τον υπολογιστή και κατά την επανάκτησή τους από το Recycle Bin παρέμεινε η ημερομηνία επανάκτησης ως ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου και όχι η αρχική.
Αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα για το αν είναι εφικτό μέσα από την έρευνα της ΔΕΕ να υπάρξει σαφής απάντηση σχετικά με τον ακριβή χρόνο της αρχικής δημιουργίας των βίντεο, η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον Χάρη Γεωργίου, γενικό γραμματέα της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Προφανώς μπορεί να βρει η ΔΕΕ όλο το ιστορικό, γιατί υπάρχουν “χρονοσφραγίδες” με τα μεταδεδομένα και μπορούν να διερευνήσουν όχι μόνο την ημερομηνία αλλά και να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα».
Τα υπόλοιπα σκοτεινά σημεία
Αν και αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που ανακύπτει από τις δύο καταθέσεις, δεν είναι το μοναδικό.
● Ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, εξιστορώντας στην κατάθεσή του την ανάκτηση των βίντεο, αναφέρει: «Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, μου ζητήθηκε από τον διευθυντή μου κ. […] να ψάξω και να βρω κάποια βίντεο που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία μάλλον κατά τη μεταφορά τους σε USB stick είχαν διαγραφεί. Ουσιαστικά μεταφέρθηκαν από τον server που κατασχέσατε, πλην όμως διαγράφηκαν από αυτόν χωρίς να γνωρίζω ποιος το έκανε». Ο προϊστάμενος «μετά από εξωτερικές εργασίες» πήγε στις 3 η ώρα τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση για να τα βρει. Από πού προκύπτει η σπουδή της εταιρείας να εντοπιστούν τα βίντεο δύο μέρες πριν από την κατεπείγουσα εντολή του ανακριτή στην ΕΛ.ΑΣ.; Ο ίδιος ο εργαζόμενος στην κατάθεσή του δηλώνει άγνοια: «Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ήταν τόσο επείγον να προβώ στην επαναφορά των αρχείων τα ξημερώματα του Σαββάτου».
● Γιατί τα τρία βίντεο που, σύμφωνα και με τη σχετική εντολή του εφέτη ανακριτή, αποτελούσαν «ουσιώδη πειστήρια», διαγράφηκαν από τον σκληρό δίσκο της εταιρείας; Ο προϊστάμενος στην κατάθεσή του αναφέρει πως πρόσβαση στα εν λόγω αρχεία του σέρβερ είχε μόνο ο ίδιος και ένας δεύτερος administrator τον οποίο κατονομάζει. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα αρχεία διαγράφηκαν «χωρίς να γνωρίζω ποιος το έκανε». Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. πήρε κατάθεση μόνο από τους δύο υπαλλήλους και όχι και από τον δεύτερο administrator, που ήταν ο μόνος άλλος που είχε πρόσβαση στο υλικό που διεγράφη; Aλλά και γιατί δεν έλαβε καταθέσεις και από τη διοίκηση της εταιρείας που προχώρησε στην υποβολή του υλικού στον ανακριτή δύο χρόνια μετά το δυστύχημα;
● Σύμφωνα με τον ίδιο υπάλληλο, η αρχική θέση των αρχείων ήταν σε έναν φάκελο που ονομαζόταν «ΚΕΚ Ραψάνη». Αντιθέτως, η δεύτερη υπάλληλος, χειρίστρια του υπηρεσιακού κέντρου, ερωτηθείσα σχετικά με το «σε ποιο φάκελο αποθηκεύτηκε το βιντεοληπτικό υλικό, ποιος το δημιούργησε και τι ονομασία δόθηκε», απάντησε πως εκείνη δημιούργησε αρχικά τον φάκελο και αργότερα τον μετονόμασε «Δυστύχημα».
● Στην κατάθεσή της, η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου ανέφερε πως αμέσως μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2023 δόθηκε η εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας στο προσωπικό του επιχειρησιακού κέντρου να αντλήσει ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο και αφορούσε το δυστύχημα. Πρωτάκουστο, γιατί στις απαντήσεις της στον εφέτη ανακριτή το πρώτο διάστημα μετά το δυστύχημα, η εταιρεία ανέφερε πως υλικό που είχε ζητηθεί δεν υπήρχε πλέον γιατί «σβήστηκε», αφού είχε περάσει το προβλεπόμενο 15νθήμερο που διατηρούνται τα αρχεία.
● Στην ίδια κατάθεση η χειρίστρια αναφέρει πως η ίδια «έψαξε και για το δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που κατέβαινε από Θεσσαλονίκη», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει στη συνέχεια πώς χειρίστηκε το εν λόγω υλικό και αν το συμπεριέλαβε στον όγκο αρχείων που έστειλε, όπως αναφέρει, στην Τροχαία Λάρισας. «Τα δε βίντεο από τη Ραψάνη και τον Πλαταμώνα απεικόνιζαν τις στάσεις της εμπορικής αμαξοστοιχίας», σημειώνει, εξηγώντας στη συνέχεια πως αφού απέστειλε τα αρχεία στην Τροχαία Λάρισας, 10 ημέρες μετά τη σύγκρουση της ζητήθηκε να βρει επιπλέον πλάνα από διάφορους σιδηροδρομικούς σταθμούς, κάτι που έκανε.
Το παραπάνω έρχεται, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, σε σύγκρουση με τα όσα δήλωνε σε σχετικό δελτίο Τύπου ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος σημείωσε πως τα βίντεο που κατέβασε η εταιρεία «αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο».
● Αναφερόμενη στα πλάνα από τις κάμερες που συνέλεξε, η χειρίστρια του υπηρεσιακού κέντρου αναφέρει πως εκείνες τις πρώτες μέρες βρήκε οπτικοακουστικό υλικό, μεταξύ άλλων, και από σήραγγες. Τότε γιατί η ενημέρωση που είχαν οι συγγενείς εδώ και δύο χρόνια ήταν πως οι κάμερες των σηράγγων δεν δούλευαν;
♦ Σε μια έκταση 100 στρεμμάτων λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη ο Κρίστιαν Ρούτσι μαζί με έναν φίλο του αγρότη, τον Ανέστη, «έγραψαν» το σύνθημα που ηχεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα στις μαζικές συγκεντρώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών: «Δεν έχω οξυγόνο». Ο Κρίστιαν, αδελφός του 22χρονου Ντένις Ρούτσι που έχασε τη ζωή του στις 28 Φεβρουαρίου 2023, έστειλε έτσι το δικό του μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Το έργο έγινε με τρακτέρ το περασμένο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.
«Θέλουμε να τους κάνουμε να μην έχουν αυτοί οξυγόνο», σημείωσε στον ρ/σ Focus. «Δεν μας επιτρέπουν να πενθήσουμε, έχουμε θυμό μέσα μας»
