Στο χθεσινό τελεσίγραφο του Τραμπ προς τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς ομήρους που απομένουν, αλλιώς «ο λαός της Γάζας» κινδυνεύει με «θάνατο», απάντησε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας τις απειλές ως «νόμο της ζούγκλας» σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, υποσχέθηκε πως το Πεκίνο θα αντιδράσει «σθεναρά» στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε αυτή την εβδομάδα νέους γενικευμένους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, έπειτα από παρόμοιο μέτρο που έλαβε τον περασμένο μήνα. Θα πλήξουν εμπορικές συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει ανατροπές στη διεθνή τάξη, τόσο στο Ουκρανικό όσο και στο Παλαιστινιακό ζήτημα.
Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε, παρουσίασε την Κίνα σαν φάρο «σταθερότητας» στον ασταθή κόσμο.
Συνηγόρησε υπέρ της σινοαμερικανικής συνεργασίας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, ιδίως της φαιντανύλης. Αυτή ήταν η αφορμή που η Ουάσιγκτον επέβαλε τις κυρώσεις στα κινεζικά αγαθά, το ότι θεωρεί ανεπαρκή την κινεζική συνεργασία.
Οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να «αντιδράσουν με αχαριστία, ακόμη λιγότερο επιβάλλοντας αδικαιολόγητους δασμούς», μέμφθηκε ο Ουάνγκ Γι.
«Υπάρχουν κάπου 190 χώρες στον κόσμο», συνέχισε. «Φανταστείτε κάθε χώρα να αποφάσιζε να προτάξει τις δικές της προτεραιότητες και να πίστευε στην ισχύ (…) ο κόσμος θα ολίσθαινε στον νόμο της ζούγκλας», συμπλήρωσε.
Η σημερινή αμερικανική πολιτική δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να ασκεί «μεγάλη υπεύθυνη χώρα», είπε ακόμη σε καυστικό τόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας εκφράστηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, μεγάλου πολιτικού ραντεβού στη χώρα.
«Η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους»
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας παρότρυνε τις ΗΠΑ να «προωθήσουν πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός (…) και να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας.
Απέρριψε επιπλέον την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο του παλαιστινιακού εδάφους, με τη μετατροπή της Λωρίδας σε Ριβιέρα και τον εκ νέου εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ουάνγκ Γι τόνισε πως η Γάζα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και οποιαδήποτε αναγκαστική αλλαγή του καθεστώτος, θα πυροδοτούσε νέες αναταράξεις.
Η Κίνα υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες και επανέλαβε την υποστήριξη του Πεκίνου για μια λύση δύο κρατών για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
«Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση λαμβάνει χώρα ξανά και ξανά απλώς και μόνο επειδή η λύση των δύο κρατών είναι μόνο κατά το ήμισυ επιτευχθεί», είπε.
-980x552.png)