Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 και τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σ. Φάμελλος θύμισε πως «οι αρχές ήταν να μην υπάρχει μια κομματική υποψηφιότητα, να εκφραστούμε με συναινετικό τρόπο, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, το πολιτικό σύστημα και εμείς βέβαια καταθέσαμε και μια πρόταση πολύ πιο διακριτή. Να υπάρχει ένας κοινός υποψήφιος των προοδευτικών κομμάτων, γιατί δεν είμαστε σε κενό πολιτικό χρόνο». 

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει κάποιο πρόσωπο, μετά την αυριανή συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του κόμματος απάντησε πως «εμείς θα αξιολογήσουμε και αύριο, και ίσως όχι μόνο αύριο, την εξέλιξη αυτή και θα επιμείνουμε. Οφείλω να σας το πω, ότι αυτή είναι και η δική μου διάθεση σε επίπεδο εισήγησης. Θα επιμείνουμε έτσι ώστε από τη μια μεριά να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να ενώσει τα προοδευτικά κόμματα της χώρας και θα επιμείνουμε για να μπορεί αυτό να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο. Μέχρι στιγμής δεν βάλαμε κανένα όνομα, γιατί, ξέρετε, αν τυχόν υπήρχε μια πρωτοβουλία δική μας – και θέλω να είμαι ειλικρινής – με ένα όνομα, μπορεί και να επιδιώκαμε να πάρουμε εμείς κάποια οφέλη ενός εντυπωσιασμού, αλλά να μην υπήρχε αποτέλεσμα συνεννόησης». 

Στη συνέχεια, τέθηκε το ερώτημα για πιθανές εκλογικές συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο και για τα σενάρια που θέλουν τη Νέα Αριστερά να συνομιλεί ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Χρειάζεται λοιπόν στις επόμενες εκλογές να υπάρχει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη ένα σχήμα, μία υποψηφιότητα, ένα ψηφοδέλτιο, πες το όπως θέλετε, που θα μπορεί όχι μόνο να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά να εφαρμόσει μία προοδευτική πολιτική γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάει καλύτερα», πρόσθεσε. 

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε εμείς οι προοδευτικοί πολίτες και οι εκπρόσωποι των πολιτών για να υπάρχει ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο. Θα κάνουμε λοιπόν όλες τις προσπάθειες προς όλες τις πλευρές, είτε προς τη Νέα Αριστερά, είτε προς το ΠΑΣΟΚ, είτε προς τους προοδευτικούς πολίτες εν γένει και τους δημοκράτες πολίτες. Για να υπάρχει μία λύση», συμπλήρωσε. 

«Εμείς ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πολύ δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και έπρεπε εδώ και καιρό να επιστρέψει στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία. Και το κάνουμε αυτό. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και ο ίδιος πιο δυνατός και πιο σοβαρός, για να μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, να ασκήσει πραγματικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην έκφραση λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας. Το κόμμα που ψηφίστηκε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά. Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή και να λειτουργούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση», περιέγραψε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

«Άρα, και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση, αλλά και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Πρώτον, για όλους όσους διαφώνησαν, απομακρύνθηκαν, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ανταλλάγματα. Έχει κάνει ένα προσκλητήριο για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις χρονικές στιγμές που απομακρύνθηκαν. Είναι μία πρώτη πρόσκληση, αλλά και προς τους υπόλοιπους προοδευτικούς χώρους, γιατί αναφέρεστε και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης. Αν αρνείται ο κ. Ανδρουλάκης να χρεώνεται στον κ. Ανδρουλάκη, πάντως εμείς θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες, χωρίς κομματικούς εγωισμούς. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες ποιος θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Τους ενδιαφέρει αν θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό θεωρώ ότι είναι προτεραιότητα. Εμείς λοιπόν δουλεύουμε σε όλα τα πεδία, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τα υπόλοιπα κόμματα. Και μέσα, δηλαδή να κάνουμε καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, και προς τα έξω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.