Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, μετά την απάντηση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λαρίσης Λάμπρου Τσόγκα προς το κόμμα, ότι ουδέποτε η Εισαγγελία εξέδωσε διάταξη για αλλοίωση του τόπου όπου συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στα Τέμπη τον Φεβρουάριο 2023.

Ασκώντας ευθεία κριτική κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Καραμέρος τον χαρακτήρισε «απονομιμοποιημένο εντολέα της συγκάλυψης» και έκανε λόγο για διάψευση του ισχυρισμού του, ότι η ρίψη χώματος «είχε πραγματοποιηθεί με καλό σκοπό».

«Τελικά το μπάζωμα δεν έγινε για καλό σκοπό, όπως ισχυρίζεται ο απονομιμοποιημένος εντολέας της συγκάλυψης», υπογράμμισε ο κ. Καραμέρος, αποδίδοντας το συμπέρασμά του στο περιεχόμενο της απάντησης της Εισαγγελίας, ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή για αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.

Η απάντηση της Εισαγγελίας

Ο αντεισαγγελέας απαντώντας σε ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Φεβρουαρίου, ανέφερε ρητώς πως το παράνομο μπάζωμα έγινε χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Η απάντηση του κ. Τσόγκα ανέφερε επακριβώς:

«Για την απόληψη χωμάτων στο σημείο σύγκρουσης των τρένων δεν προηγήθηκε παραγγελία ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας. Για το πιο πάνω συμβάν, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων και ακολούθησε συσχέτιση με τη δικογραφία (ΑΒΜ 2023/49/ΕΓ4-23/3) που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή»

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ερώτηση των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία προέκυψε και η απάντηση του αντεισαγγελέα είχε ως εξής:

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από νέες καταγγελίες που αφορούν στη διαχείριση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη καθώς και στις ενέργειες κυβερνητικών και αστυνομικών αρχών μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την προστασία του χώρου του δυστυχήματος έχουν καταθέσει ότι δέχθηκαν πιέσεις για να επιτρέψουν την επιτάχυνση των εργασιών μπαζώματος, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία συλλογή στοιχείων.

Οι καταγγελίες αυτές κατονομάζουν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που φέρονται να άσκησαν τις σχετικές πιέσεις. Επιπλέον, γίνεται λόγος για απομάκρυνση 300 κυβικών μέτρων χώματος από το σημείο του δυστυχήματος, χωρίς τη διασφάλιση ότι δεν περιείχε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι εν λόγω αποκαλύψεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών και παρεμπόδισης της δικαστικής διερεύνησης της τραγωδίας. Παράλληλα, η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την απομάκρυνση των συντριμμιών και τη διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος ενισχύει τις υποψίες για πολιτικές ευθύνες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διερευνηθεί αν υπήρξε παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στη διαχείριση του σημείου του δυστυχήματος;
  • Υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση του χώματος από την περιοχή και, εάν όχι, ποιος έδωσε την εντολή για την εν λόγω διαδικασία;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά συγκάλυψης σε μελλοντικές έρευνες σοβαρών δυστυχημάτων»;

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση συγκρότησης προανακριτικής

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίσθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή, και στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον προς παραίτηση υφυπουργό κλιματικής κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής ζητώντας να διερευνηθεί τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, το οποίο είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την επομένη, στις 5 Μαρτίου θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση για το έγκλημα των Τεμπών.

Ρεπορτάζ: Την εντολή έδωσε ο Γιάννης Ξιφάρας

Για το συγκεκριμένο θέμα μεσολάβησε, πάντως, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από την ερευνητική ομάδα των Data Journalists και τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηγεωργίου, σύμφωνα με το οποίο ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς, είχε δώσει την εντολή. Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση που στήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων προκειμένου να «καθαριστεί» ο χώρος από τα σημάδια της τραγωδίας, κάτι που έφερε την απώλεια σημαντικών στοιχείων για να δοθούν οριστικές απαντήσεις, αλλά και προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.