Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους στο Καζακστάν την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ ακόμα τα αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά. Χθες, δύο πρακτορεία ειδήσεων, το Reuters και το Euronews, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, δημοσίευσαν πως το αεροσκάφος επλήγη από «ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα».
Η απάντηση της Μόσχας ήρθε μια μέρα μετά, όπου σύμφωνα με την Rosaviatsia, την ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, το αεροσκάφος «αποφάσισε να παρεκκλίνει του αρχικού του προορισμού», του Γκρόζνι, λόγω πυκνής ομίχλης και λόγω συναγερμού για ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή της Τσετσενίας.
«Εκείνη την ώρα, ουκρανικά στρατιωτικά drones πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών των πόλεων Γκρόζνι και Βλαντικαυκάζ», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της Rosaviatsia Ντμίτρι Γιαντρόφ.
Σύμφωνα με την Rosaviatsia, στον πιλότο του αεροσκάφους «προτάθηκαν εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης», «αλλά εκείνος επέλεξε το Ακτάου στο Καζακστάν», δηλαδή να διασχίσει κατά πλάτος ολόκληρη την Κασπία Θάλασσα.
Η Ρωσία επίσης είχε ζητήσει να μην εξαχθούν συμπεράσματα για την συντριβή πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πρώιμες ενδείξεις, μπορεί να επρόκειτο για λανθασμένη αναγνώριση, είπε Αμερικανός αξιωματούχος, δηλαδή ανεπαρκώς εκπαιδευμένες ρωσικές μονάδες να χτύπησαν εξ αμελείας το αεροπλάνο προσπαθώντας να αποκρούσουν επίθεση με drones από την Ουκρανία.
Αναστολή πτήσεων
Την ίδια ώρα η Azerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις προς επτά ρωσικές πόλεις. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι η αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει να εκτελεί πτήσεις προς έξι μεγάλες ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
-980x552.png)