Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη ημέρα για την πολύπαθη Γάζα, η Χαμάς άνοιξε ένα ακόμα «παράθυρο» στον σχηματισμό μιας επιτροπής «τεχνοκρατών» για την μεταπολεμική διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα, με τη Φατάχ, το κόμμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, να διαφωνεί.

Η επιδίωξη της Χαμάς για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής έρχεται λίγες μέρες αφότου οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις ενέκριναν ένα προσχέδιο συμφωνίας για μια επιτροπή που θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν ούτε στη Χαμάς, ούτε στη Φατάχ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε εκ νέου πως η οργάνωση είναι ανοιχτή στον σχηματισμό της επιτροπής αυτής, που θα είναι υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας σε μια σειρά από τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η οικονομία.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπού Μαρζούκ τόνισε ότι η ιδέα προτάθηκε από την Αίγυπτο, βασικό διαμεσολαβητή στις έμμεσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που διεξάγονται επί του παρόντος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Αμπού Μαρζούκ, η ιδέα αυτή εμποδίστηκε από το κίνημα Φατάχ.

«Υποστηρίζουμε αυτή την επιτροπή υπό τον όρο ότι θα συγκροτηθεί από εθνικές και έντιμες προσωπικότητες που δεν είναι διεφθαρμένες», ανέφερε ο αξιωματούχος της Χαμάς σύμφωνα με το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network.

Το ζήτημα του ποιος θα διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα αποτελεί βασικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Πέρυσι, οι παλαιστινιακές παρατάξεις υπέγραψαν μια συμφωνία «εθνικής ενότητας» με στόχο τη διατήρηση του παλαιστινιακού ελέγχου στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τους μακροχρόνιους αντιπάλους Χαμάς και Φατάχ, καθώς και από 12 άλλες παλαιστινιακές ομάδες, θέτει τις βάσεις για μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα κυβερνήσει στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Θάνατος παντού

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται και τη νέα χρονιά, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να ξεπερνούν τους 46.000

Το τελευταίο 24ωρο, ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 70 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 104 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό 46.006 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 109.378 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια ώρα, πάνω από 800 γονείς Ισραηλινών στρατιωτών έκαναν έκκληση στον Νετανιάχου να σταματήσει το αιματοκύλισμα, λέγοντας ότι δεν θέλουν η Γάζα «να γίνει το νεκροταφείο των παιδιών μας».