Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορούμενους άνδρες, στην ιστορικών διαστάσεων δίκη για τους κατά συρροή βιασμούς -υπό νάρκωση- της Ζιζέλ Πελικό. 

  • Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Ντομινίκ ΠελικόΚαταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό της συζύγου του, για τη λήψη και διανομή φωτογραφιών της. Κρίθηκε επίσης ένοχος για τη διανομή σεξουαλικών εικόνων της ενήλικης κόρης του Καρολίν.
  • 47 από του κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό,
  • Δύο κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα βιασμού
  • Δύο κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική επίθεση.

Το κακουργιοδικείο της Βοκλίζ ανακοίνωσε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, μέχρι τη μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης για τον Ντομινίκ Πελικό, τον κύριο κατηγορούμενο.

Οι δικαστές ακολούθησαν την εισαγγελία, που είχε ζητήσει κανείς από αυτούς να μην απαλλαγεί από τις κατηγορίες, αλλά επέβαλαν κατώτερες ποινές από αυτές που είχε ζητήσει η πολιτική αγωγή.

Τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό δήλωσαν «απογοητευμένα» από τις ποινές που επιβλήθηκαν στη δίκη για τους βιασμούς της μητέρας τους, εκτιμώντας ότι είναι πολύ «μικρές».

Οι κάμερες της γαλλικής τηλεόρασης, έξω από τη δικαστική αίθουσα στην Αβινιόν, κατέγραψαν τις κραυγές χαράς που ακούστηκαν όταν οι συγκεντρωμένες έμαθαν ότι ο Ντομινίκ Πελικό κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. 

Οι καταδικασθέντες έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία- οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 26 έως 74 ετών, ορισμένοι έχουν παιδιά και κάποιοι έχουν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ένας νοσοκόμος, ένας δημοσιογράφος, ένας διευθυντής φυλακής, ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας στρατιώτης, οδηγοί φορτηγών και εργάτες γης.

Μεταξύ των καταδικασθέντων και ένας άνδρας που φέρεται να μην βίασε τη Πελικό, αλλά κακοποίησε επανειλημμένα την σύζυγο του, με τη βοήθεια του Ντομινίκ Πελικό.

  • Τουλάχιστον 20 ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι, καθώς οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν.

Η ντροπή άλλαξε στρατόπεδο

«Ευχαριστούμε Ζιζέλ» γράφει το πανό που έχει τοποθετηθεί σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν.

Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που θα μπορούσε να ζητήσει ως θύμα βιασμού, και προτίμησε να αντιμετωπίσει δημοσίως τους άνδρες που τη βίασαν. Ένα γεγονός που την έχει αναγάγει σε προσωπικότητα του φεμινισμού.

«Την ευχαριστούμε διότι για πολλές γυναίκες θύματα βιασμού πλέον η ντροπή έχει αλλάξει στρατόπεδο», δήλωσε η Πασκάλ Πλατάρ.

«Εντυπωσιάστηκα από το θάρρος που είχε αυτή η γυναίκα, η οποία υφίστατο επί δέκα χρόνια όλα αυτά, να εμφανιστεί δημοσίως», δήλωσε στο AFP η Μπερναντέτ Τεϊσονιέρ, συνταξιούχος από την περιοχή της Αβινιόν. «Η ντροπή πρέπει να ανήκει στους θύτες», τόνισε.