Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η προσθήκη στην τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, που αφορά την πρόσδεση των πλοίων κατά τον κατάπλου τους στα πορθμεία, αλλά και η λύση τους κατά τον απόπλου όπου, σύμφωνα με αυτή, κατά την κρίση του πλοιάρχου, οι διαδικασίες αυτές μπορούν να γίνονται και από το πλήρωμα, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Μετά την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που χαρακτήρισε τη διαδικασία «παράνομη», ζητώντας την άμεση διαγραφή της προσθήκης, χθες το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ (ναύτες), ο Σύλλογος Φορτοεκφορτωτών Καβοδετών Ηγουμενίτσας «Αγιος Σπυρίδων» και το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Καβοδετών με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την προσθήκη στο άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων: «Ειδικά για επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ανοικτού τύπου, η από ξηράς πρόσδεση και λύση αυτών δύναται, κατά την κρίση του πλοιάρχου, να διενεργείται και από το πλήρωμα του πλοίου».

Τα σωματεία τονίζουν ότι «η διάταξη αυτή παραβιάζει βασικές κανονιστικές αρχές ασφάλειας, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την ασφάλεια των πλοίων και τα εργασιακά δικαιώματα», ενώ επισημαίνουν ότι μεταφέροντας την ευθύνη της από ξηράς πρόσδεσης και απόδεσης στον πλοίαρχο, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου. Επίσης υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ατυχήματος, ο πλοίαρχος είναι πιθανό να θεωρηθεί υπεύθυνος για εσφαλμένη κρίση, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Ναυτιλίας και οι εφοπλιστές παραμένουν στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τα σωματεία, η ανάθεση της διαδικασίας στο πλήρωμα, αντί σε εξειδικευμένο προσωπικό, γίνεται αποκλειστικά για τη μείωση κόστους εις βάρος της ασφάλειας.

Τέλος ζητούν την άμεση κατάργηση της παραγράφου αυτής και τη διασφάλιση ότι η από ξηράς πρόσδεση και απόδεση όλων των πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτού τύπου, θα εκτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό.