Χωρίς νεύμα ανοιχτής υποστήριξης προς κανέναν εκ των δύο μονομάχων του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν οι χθεσινές συναντήσεις του Παύλου Γερουλάνου με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. Ο παρ’ ολίγον διεκδικητής της ηγεσίας, αφού έμεινε εκτός για μόλις 858 ψήφους, δεν έδωσε –όπως είχε προαναγγελθεί– γραμμή για την προσεχή Κυριακή, αφού δεν θέλησε να «δεσμεύσει» τους ψηφοφόρους του υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Σε επιλογή νέου προέδρου από τους δημοκρατικούς πολίτες «ελεύθερα και ανεπηρέαστα» προέτρεψε με τη σειρά του ο Μιχάλης Κατρίνης.
Τα διαδοχικά ραντεβού που είχε στη Βουλή ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος με το 21,12% και τους 63.632 ψήφους που έλαβε αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη του α΄ γύρου και τον δυνητικό ρυθμιστή του β΄, πραγματοποιήθηκαν –σύμφωνα με όλες τις πλευρές– σε καλό και ενωτικό κλίμα. Πηγές προσκείμενες στον βουλευτή Α΄ Αθήνας μιλούσαν για ίσες αποστάσεις και για συνειδητή απόφαση να μην υπάρξει δημόσια στήριξη σε κάποιο πρόσωπο. «Είναι θεσμικός και θα παραμείνει συνεπής σε όσα έχει πει προεκλογικά», τόνιζαν μέσω της «Εφ.Συν.».
Οι επαφές κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ με τον κ. Ανδρουλάκη η συζήτηση διήρκεσε λίγο περισσότερο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε με τον κ. Γερουλάνο στη Βουλή. Από το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη γινόταν λόγος για ελεύθερο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων –σε ατμόσφαιρα ειλικρίνειας– για εκείνα που πρέπει να αλλάξουν την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ως ορθή σχολίαζαν, δε, την τοποθέτηση του κ. Γερουλάνου ότι οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνονται, πρόσθεταν ότι η επιλογή την Κυριακή πρέπει να γίνει με στάθμιση των πολιτικών χαρακτηριστικών, ενώ παρέπεμπαν στη χθεσινή δήλωση Ανδρουλάκη (ΣΚΑΪ) ότι «με τους συνυποψηφίους μου έχουμε κοινές αγωνίες, όχι διαφορές». Επιπλέον, δεσμεύτηκε εκ νέου για κοινό βηματισμό, «θα είμαστε όλοι μαζί, ο καθένας σε ένα πεδίο στο οποίο θα μπορεί να προσφέρει στην παράταξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», υπογράμμισε, συμπεραίνοντας ότι «με τον κ. Γερουλάνο είχαμε κοινή γλώσσα».
Για εξαιρετικό κλίμα και συμφωνία ότι για να γίνει αλλαγή στη χώρα πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν συνομιλητές του Χάρη Δούκα αναφορικά με τη δική του συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο. «Αν ήταν στον δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος θα τον στήριζα, ως θέση αρχής και συνέπειας. Και άλλοι υποψήφιοι έχουν ωραίες ιδέες, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να γίνει μια κεντρική πρόταση», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος (ΑΝΤ1). Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι αναφέρθηκε στο πρόγραμμά του και στις πολύ μεγάλες τομές που χρειάζεται να γίνουν για τη χώρα. «Κάθε ώρα που περνάει είναι ώρα κρίσιμη, γιατί ανοίγει την κερκόπορτα στον λαϊκισμό, στη μισαλλοδοξία και στην Ακροδεξιά. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο νομίζω ότι το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο: Να αλλάξουμε εποχή. Και αυτό πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί την Κυριακή των εκλογών», κατέληξε ο κ. Δούκας.
Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος διαπίστωσε και στις δύο επαφές που είχε με Ανδρουλάκη και Δούκα «ταύτιση απόψεων σε πολλά πράγματα» και πως αμφότεροι αναγνωρίζουν «ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τις δυσλειτουργίες του, να γίνει πιο δελεαστικό, να μιλήσει με περισσότερα στρώματα». Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι μίλησαν για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας, «πως πρέπει το ανοίξουμε, να το μεγαλώσουμε για να είναι νικηφόρο στις επόμενες εκλογές» και επιβεβαίωσε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα από την τοποθέτησή μου το βράδυ της Κυριακής ότι οι ψηφοφόροι έχουν δική τους βούληση». Τους παρέδωσε, τέλος, ένα σημείωμα με προτάσεις του για να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να νικήσει τη Ν.Δ. όπως για τις αρχές λειτουργίας, πλήρες χρονοδιάγραμμα ενεργειών, πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, τακτική σύγκλιση των οργάνων, απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό, αξιοποίηση κάθε στελέχους μέσα στην κοινωνία, ηγεσία που ενώνει και μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προς προοδευτικούς ψηφοφόρους για αμφίπλευρη διεύρυνση.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Μιχάλη Κατρίνη, ξεκαθάρισε μέσω fb (το ίδιο είπε και στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές του επαφές με τους δύο διεκδικητές της 13ης Οκτωβρίου) ότι δεν θα εκφράσει δημόσια οποιαδήποτε προτίμηση και «τη Δευτέρα το πρωί, όποιος και αν εκλεγεί, εγώ θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Κατρίνης έλαβε 6,03% (18.163 ψήφους), τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Η Αννα Διαμαντοπούλου, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.», αναμένεται να προβεί σε δήλωση με την οποία θα καλεί σε συμμετοχή και θα εστιάζει στη διασφάλιση της ενότητας.
Ντιμπέιτ
Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα αναφορικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ συμφωνήθηκε το πλαίσιο της διαδικασίας στο πρότυπο του προηγούμενου ντιμπέιτ μεταξύ των 6 υποψηφίων, με τη διαφορά ότι τώρα θα έχει επτά θεματικές ενότητες, καθώς η πλευρά Δούκα ζήτησε και μία ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής.
Οσον αφορά την ημερομηνία της διεξαγωγής του ντιμπέιτ παρέμεινε σε εκκρεμότητα κι αυτό διότι σήμερα ήταν γνωστό ότι υπήρχε κώλυμα εκ μέρους του κ. Δούκα λόγω συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων. Την Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη ομιλία στη Θεσσαλονίκη.
Ως εκ τούτου, απομένει η Πέμπτη που όμως υπάρχει ο αγώνας της Εθνική Ελλάδας την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ στις 21.45 και εκφράζονται επιφυλάξεις ότι μπορεί να αποσπάσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών έναντι της τηλεμαχίας. Για τον λόγο αυτό, οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν προσπάθεια, προκειμένου να μετακινηθεί η ομιλία την Πέμπτη για να διεξαχθεί το ντιμπέιτ Παρασκευή, ειδάλλως θα γίνει αύριο (ίσως πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα). Η πλευρά Δούκα ξεκαθάρισε ότι είναι διαθέσιμη και τις τρεις ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο).
