Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το 2023 (χρονιά συνεχούς ακρίβειας και μείωσης της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα των πολιτών) οι Έλληνες τραπεζίτες τριπλασίασαν μισθούς και μπόνους για τους εαυτούς τους, με αποφάσεις που έλαβαν οι ίδιοι. 

Σύμφωνα με το ieidiseis, το 2023 ήταν η δεύτερη χρονιά κερδοφορίας για τις 4 συστημικές τράπεζες και η πρώτη χρονιά κατά την οποία ο δείκτης «κόκκινων» δανείων έπεσε κάτω από το 10%, γεγονός που σήμανε την «εξυγίανση» των ισολογισμών τους και άναψε το πράσινο φως για τη διανομή μπόνους για τις διοικήσεις και τα στελέχη και μερισμάτων για τους μετόχους. 

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι απαγορεύσεις στη διανομή μερισμάτων και μπόνους είχαν θεσμοθετηθεί ύστερα από τις αλλεπάλληλες διασώσεις των ελληνικών τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες έγιναν με κρατικά χρήματα άνω των 40 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές ενέσεις, τα οποία δανείστηκε το ελληνικό κράτος και προστέθηκαν στο χρέος.

Εκμεταλλευόμενες τη νέα συγκυρία, λοιπόν, τον περασμένο μήνα οι διοικήσεις των τραπεζών ενέκριναν τις αυξήσεις αποδοχών και τα μπόνους, με τις συνολικές αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων σχεδόν να τριπλασιάζονται. 

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η μεν κερδοφορία προκύπτει από παθητική διαχείριση των φθηνών κεφαλαίων που παρέχουν οι καταθέτες -των οποίων τα χρήματα εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό αφού δεν αυγατίζουν. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη… επιτυχία της μείωσης των κόκκινων δανείων έγινε με κρατική εγγύηση και μάλιστα οδήγησε στη δημιουργία ενός προβληματικού κλάδου διαχείρισης (οι servicers και τα funds) ο οποίος εκπλειστηριάζει τις περιουσίες των δανειοληπτών και όπου ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο τελικός κάτοχος των κόκκινων δανείων, αφού κάθε «πακέτο» δανείων πουλήθηκε σε διαφορετική εταιρεία σφραγίδα με έδρα στο εξωτερικό».

O Κασσελάκης για το «τραπεζικό σύστημα Μητσοτάκη» 

Άμεση ήταν αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στο δημοσίευμα. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι οι τράπεζες «διασώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάτωσε όλα τα χρόνια της κρίσης» και τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα που δημιουργήθηκε ήταν «με τις υψηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές, με τα μηδαμινά επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλότατα δανεισμού». 

«Ένα τραπεζικό σύστημα που ο μικροεπιχειρηματίας δεν έχει πρόσβαση στον δανεισμό και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πρωταγωνιστούν», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «τραπεζικό σύστημα Μητσοτάκη» με χαρακτηριστικά τις «οριζόντιες χρεώσεις για όλους», τον «αποκλεισμός για τους πολλούς», αλλά και την «ευνοϊκή μεταχείριση για τους λίγους και “εκλεκτούς”». 

Και τώρα, «αφού υπηρέτησαν πιστά το δόγμα Μητσοτάκη, δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», σχολίασε επίσης καυστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. έως 1,5 εκατ. ευρώ.