ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αρκετά κάτω από τον πήχη του 33%, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει (επιλέγοντας το ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 και όχι το 41% που πήρε στις περασμένες εθνικές εκλογές), πέρασε η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν κατάφερε εντέλει να περάσει ούτε το «ψυχολογικό όριο», που όλοι στο κόμμα συνομολογούσαν ότι ήταν το 30%, με αποτέλεσμα να γράψει τελικά στο αποτέλεσμά της το «2» μπροστά.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του αναγκάστηκε να παραδεχτεί ρητά ότι δεν πέτυχε τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει. Αρχικά δήλωσε μεν πως αναδείχτηκε «πάλι η Νέα Δημοκρατία καθαρά στην πρώτη θέση. Με ποσοστό, μάλιστα, μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος», αλλά στη συνέχεια σημείωσε πως «δεν θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών».

Κι έπειτα αναγνώρισε το πλήγμα για το κόμμα του από τους δύο βασικούς παράγοντες που ο ίδιος φοβόταν, δηλαδή την ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και την αποχή ψηφοφόρων της Ν.Δ.: «Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη. Προεκλογικά, επίσης, και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της πατρίδας μας σε αυτήν. Ενώ σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια. Σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων», για να πει κατόπιν ότι «ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: “Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Οσο για τη φράση του πρωθυπουργού πως δεν τον «ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών», πρόκειται για μάζεμα της αρχικής αντίδρασης από την πλευρά της Ν.Δ., απ’ όπου -όταν ανακοινώθηκε το exit poll και όταν ακόμα δεν είχε επιβεβαιωθεί το «2» μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος- είχαν κάνει λόγο για «μια σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών», λέγοντας ότι «οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019».

Στη μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να πατά η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να διαχειριστεί το πέρασμα κάτω από τον πρωθυπουργικό πήχη, ενώ στις κινήσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, είναι πάντα ο ανασχηματισμός.