«Απογοητευτική» χαρακτήρισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς οι απαντήσεις του κινήθηκαν στο πλαίσιο του παραπολιτικού και δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στην «ακρίβεια Μητσοτάκη» κι επανέλαβε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έχουμε ξεκάθαρη πρόταση, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Προτείνουμε να υπάρξει όριο κέρδους, φορολογία των υπερκερδών και στήριξη των καταναλωτών, παράλληλα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις, μέχρι αποκλεισμό από διαγωνισμούς. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για το φορολογικό […] Η ακρίβεια είναι ένας κρίκος που πνίγει τα νοικοκυριά. Συνταξιούχος μας ζητάει να τους αφήσουμε να πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Δεν ακούστηκε τίποτα για τους συνταξιούχους. Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για λόγους κόστους. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 40% των δαπανών για την υγεία. Πρέπει να ενισχύσουμε την δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Φάμελλος, διαπιστώνοντας ότι «η Ελλάδα δυστυχώς είναι 21η στην Ε.Ε. στην ανάπτυξη και ότι ο αριθμός των ανέργων έχει τεράστια διάσταση μεταξύ ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ».
Επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία «θα επιταχυνθεί στην Ε.Ε. ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%, ενώ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,9%». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό και για το βιοτικό επίπεδο, που είμαστε μόνο πάνω από την Βουλγαρία, όπως είπε.
Στη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πίνακα για τον «ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που οφείλεται στην μείωση του ΦΠΑ».
Μίλησε για πληθωρισμό απληστίας, ενώ απαντώντας στον πρωθυπουργό για τη Βόρεια Μακεδονία, επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Κλείνοντας την δευτερολογία του ανέφερε επιγραμματικά τους 10 στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ισότητα και δικαιώματα, ψηφιακές ανισότητες, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αντιφασιστική Ευρώπη και η Δημοκρατική Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να μην επιλέξουν την αποχή γιατί όπως είπε «θα είναι συγχωροχάρτι στον κ. Μητσοτάκη», αλλά να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
