Αλήθεια πώς θα αντιδρούσε οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος, σώφρων και με αίσθηση καθήκοντος, εάν ένα πρωί πήγαινε στη δουλειά του συναντώντας στο πόστο του εκπροσώπους μιας ιδιωτικής εταιρείας οι οποίοι τον πληροφορούσαν πως εφεξής αναλαμβάνουν τα καθήκοντά του; Χωρίς οι «καινούργιοι» να έχουν προσκομίσει κάποιο επίσημο έγγραφο; Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο τυπικό πρωτόκολλο ή ενέργεια παράδοσης-παραλαβής ή έστω συνάντηση των «παλιών» με τους «καινούργιους» ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση; Αυτό λοιπόν το ούτως ή άλλως ακραίο σενάριο αποκτά ακόμα πιο εξωφρενικές διαστάσεις αφού εκτυλίχθηκε έτσι ακριβώς χθες το πρωί στις πύλες εισόδου και στα ταμεία της Ακρόπολης.
Στα «πάθη» που έχει περάσει η Ακρόπολη την εποχή αυτή, της ένδοξης πολιτικής ηγεσίας της κυρίας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού (από τις πλημμύρες μέχρι τις ασφαλτοστρώσεις και τα καρναβαλικά «ταμπλό-βιβάν»), προστέθηκε λοιπόν και καινούργιο επεισόδιο: Οπως αποκάλυψε το «Documento», χθες πρωί πρωί την ώρα που οι αρχαιοφύλακες πιάνουν δουλειά στο μνημείο, έφτασαν υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας United Security για να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα στα δύο ταμεία και στις πύλες εισόδου. Πλην όμως, επειδή δεν είχε προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση, επίσημο έγγραφο ή οδηγία, οι «παλιοί» αρχαιοφύλακες του Δημοσίου αναστατώθηκαν. Βέβαια οι «καινούργιοι» συνοδεύονταν από τον Ηλία Πατσαρούχα, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), και την Αγγελική Μαραγκάκη, προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Παρακολούθησης και Ανάπτυξης Πόρων του ΟΔΑΠ. Αλλά και τι; Ετσι, εν λευκώ, παραδίδεις σε ιδιώτες τις εισόδους και τα ταμεία του πιο εμβληματικού, μακράν πρώτου σε επισκεψιμότητα, μνημείου της χώρας;
Βέβαια οι «παλιοί», μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, γνώριζαν ότι από τις 30/11/2023 ο ΟΔΑΠ είχε δημοσιοποιήσει τη διενέργεια Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, διαχείρισης των ροών των επισκεπτών και εξυπηρέτησης του κοινού», διαγωνισμού βάσει του οποίου ο ΟΔΑΠ καλούσε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν τα ταμεία της Ακρόπολης, την είσπραξη των χρημάτων από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τον έλεγχο των εισιτηρίων στην είσοδο της Ακρόπολης και την πρόσβαση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών (άρα και εισιτηρίων) σε όλη τη χώρα. Η ΠΕΥΦΑ είχε μάλιστα διαμαρτυρηθεί έντονα και πολλαπλώς γι’ αυτό. Μάταια. Εκτοτε ουδείς εκ των μελών της γνώριζε την εξέλιξη του διαγωνισμού, πολλώ δε μάλλον την ανάληψη καθηκόντων από τη United Security τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, το πρωί. Οπότε ας επανέλθουμε: Ετσι, εν λευκώ, παραδίδεις σε ιδιώτες τις εισόδους και τα ταμεία της Ακρόπολης;
Πώς αντέδρασαν χθες οι αρχαιοφύλακες; Κάλεσαν την αστυνομία ζητώντας τη συνδρομή της προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση. Ο αστυνομικός που υποδέχθηκε την καταγγελία έκανε… ρεπορτάζ κι ενημέρωσε τους αρχαιοφύλακες ότι το σχετικό επίσημο έγγραφο βρισκόταν στα χέρια της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελενας Κουντούρη – η οποία όμως χθες απουσίαζε από το γραφείο της! Μ’ αυτά και μ’ αυτά χθες δεν παραδόθηκε επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί τη σχέση εργασίας ιδιωτών με τις πύλες εισόδου και τα δημόσια ταμεία εισιτηρίων της Ακρόπολης.
Η απάντηση του ΟΔΑΠ
Εμείς πάντως επικοινωνήσαμε χθες με την πρόεδρο του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, αναζητώντας την… άκρη του νήματος. Η κ. Βαλάκου μάς ενημέρωσε ότι το συμφωνητικό μεταξύ του Οργανισμού και της «United Security Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας» που εδρεύει στον Πειραιά, «είχε υπογραφεί την περασμένη Παρασκευή». Οτι «στείλαμε το σχετικό έγγραφο στην αρμόδια ΕΦΑ (Πόλης Αθηνών) και στην αρχιφύλακα της Ακρόπολης». Και ότι το σχετικό συμφωνητικό «δεν ανέβηκε ακόμα στη Διαύγεια διότι έπρεπε να προηγηθεί η ανάρτησή του στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), όπερ και εγένετο».
Το σχέδιο συμφωνητικού 12μηνης σύμβασης μεταξύ του ΟΔΑΠ και της United Security, με τις υπογραφές της κ. Βαλάκου εκ μέρους του Οργανισμού και του Αγγελου Κατραμάδου εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας και με αντίτιμο για την εταιρεία που προσφέρει τις ιδιωτικές υπηρεσίες της το ποσόν των 985.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, αναρτήθηκε πράγματι στο ΚΗΜΔΗΣ χθες, όμως στις 10.30 π.μ. κι ενώ στην Ακρόπολη είχε ήδη προκληθεί η αναστάτωση που περιγράψαμε. Το ίδιο βέβαια συμφωνητικό δεν είχε αναρτηθεί μέχρι χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΑΠ, ενώ άγνωστο παρέμενε αν υπήρξαν άλλοι υποψήφιοι στον διαγωνισμό (ψιθυρίζεται ότι ήταν ακόμα μία εταιρεία ή και καμία).
Οσο για την επωνυμία της United Security την ξανασυναντάμε στα τεκταινόμενα του ΟΔΑΠ λίγες μέρες νωρίτερα (27/6/2024), όταν δημοσιοποιείται η απόφαση απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία «υπηρεσιών υποδοχής επισκεπτών εξατομικευμένης επίσκεψης». Θυμάστε τον θόρυβο για τις ιδιωτικές ξεναγήσεις στην Ακρόπολη; Τέτοιες ανέλαβε τέλη Ιουνίου η ίδια εταιρεία «έναντι 35.426,80 ευρώ συμπ/νου ΦΠΑ 24% και όλων των νόμιμων κρατήσεων».
Ας επιστρέψουμε όμως στο πιο πρόσφατο επεισόδιο. Γιατί επέδειξαν οι αρμόδιοι τέτοια βιάση για την ανάληψη καθηκόντων από τους υπαλλήλους της United προτού αναρτηθούν σωστά τα στοιχεία και ενημερωθεί το προσωπικό;
