ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Φωτόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Μονομαχία στο Ελ Πάσο» το σκηνικό Κασσελάκη – Ανδρουλάκη χθες βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης! Οι δύο νεόκοποι πολιτικοί αρχηγοί, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησαν κεντρικές πολιτικές ομιλίες στην παραλία της συμπρωτεύουσας ακριβώς την ίδια ώρα και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει έγκυρα ακόμη αν το σκηνικό αυτό στήθηκε εσκεμμένα ή ήταν τυχαίο. Γεγονός είναι πως επρόκειτο για ξεκάθαρη πρόκληση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών που δίνουν ουσιαστικά τη μάχη για τη δεύτερη θέση στο τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οποιος εκ των δύο την καταλάβει, σταθεροποιείται, ενώ ο άλλος αμφισβητείται…

Πάντως, ακόμη κι αν μόνο η μία πλευρά είχε την έμπνευση της ίδιας ακριβώς ώρας και του ίδιου, σχεδόν, τόπου, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η άλλη πλευρά σήκωσε το γάντι. Κανείς εκ των δύο δεν άλλαξε σημείο πολιτικής συγκέντρωσης, μέρα ή και ώρα. Τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης στοχεύουν στο κεντροαριστερό κοινό της Θεσσαλονίκης με τις συγκεκριμένες εμφανίσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός που έριξε το γάντι (ακόμη κι αν δεν το ‘χε σκοπό) ήταν ο κ. Ανδρουλάκης, που έκλεισε πρώτος την Α’ προβλήτα του λιμανιού για την ομιλία του. Αλλά ο κ. Κασσελάκης το σήκωσε κι αποφάσισε να κάνει τη δική του ίδια μέρα, ίδια ώρα σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά, στην παραλία, πίσω από τον Λευκό Πύργο. Χαρακτηριστικά ο παλαιός καλός συνάδελφος Κώστας Μπλιάτκας σχολίασε «λιμάνι – Λευκός Πύργος, μια Κεντροαριστερά δρόμος…».

Αυτά βέβαια μέχρι πριν από τις συγκεντρώσεις που πλαισιώθηκαν και από διαφορετικές μουσικές επιλογές: του κ. Ανδρουλάκη με «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο», κορναρίσματα και πυρσούς, του κ. Κασσελάκη με το «Zombie» των Cranberries.

Στη ζυγαριά μπαίνει και ο κόσμος. Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σαφώς μεγαλύτερη, περίπου 1.500 άτομα, όμως έμπειροι συγκεντρωσιάρχες σχολίαζαν ότι «είναι μικρότερη από την προηγούμενη» και κάποιοι άλλοι «πολύ μικρότερη απ’ της Φώφης»! Αλλά δεν μετράει μόνο το πλήθος. Το πλήθος στον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι και πολλά τα κομματικά στελέχη.

Αντιθέτως, η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σαφώς μικρότερη, όχι πάνω από 500 άτομα, με λιγότερα… εφέ παλαιοκομματικού τύπου, αλλά πιο «σφιχτή» και με περισσότερο νέο κόσμο. Οποιος περνούσε και από τις δύο συγκεντρώσεις -που άλλωστε ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους- έβλεπε αμέσως τις διαφορές.

Η «ανάγνωση» της εικόνας που παρουσίασαν οι δύο μονομάχοι στη Θεσσαλονίκη λέει ότι ενθουσιασμός υπάρχει, αλλά όχι αρκετός κόσμος. Η εποχή έχει αλλάξει, είναι διαφορετική. Ο πολίτης εκφράζεται και παρακολουθεί την πολιτική μέσω social media, ακόμη και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Αυτό που απομένει για τις κομματικές συγκεντρώσεις πια είναι μια αίσθηση γενικής συγκίνησης και ορισμένων εντυπώσεων, όχι απαραίτητα αντικειμενικών. Η μάχη για τη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών μαίνεται και αναμφίβολα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.