Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για την δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ουσιαστικά επαναφέρει το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Μάλιστα, η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε. και άλλα κράτη να μην γίνουν «εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

«Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο» διαμηνύει η Άγκυρα.

Η απάντησε δεν άργησε να έρθει από την Αθήνα με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών». 

Το θέμα ανέδειξε στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, με γραπτή δήλωσή του που δημοσίευσε το Σάββατο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA και αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαγτζίογλου ισχυρίζεται στη δήλωσή του ότι πρόκειται για προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες από τις περιοχές που θα ερευνηθούν να συμπίπτουν με τις περιοχές της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του CHP, υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα από την ημέρα της ίδρυσής της θεωρεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ως κρατική πολιτική και δηλώνει: «Ανά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν άργησε να απαντήσει, κατηγορώντας την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.

Η ανακοίνωση από την Αθήνα αναφέρει: 

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

<script id=”mct-script” src=”https://app.mycountrytalks.org/embed.js” data-iframe-src=”https://app.mycountrytalks.org/talks/325be8ea-7fd2-49c3-a57a-f3e6c3368726/join?starting_question=1211″ async > </script>

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-​Προοδευτική Συμμαχία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί  των νησιών του Αιγαίου.

Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.

Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της».

ΚΚΕ: Οι διαπραγματεύσεις για μια ΝΑΤΟϊκής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, δίνουν περισσότερο “αέρα στα πανιά” των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων

«Η νέα διατύπωση των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων περί ύπαρξης “γεωγραφικών σχηματισμών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο” κάνει, για μία ακόμη φορά, “σκόνη” τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των υπολοίπων κομμάτων, περί “καλού κλίματος” και “ήρεμων νερών” στα ελληνοτουρκικά» επισημαίνει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ακριβώς το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων για μια ΝΑΤΟϊκής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που δίνουν περισσότερο “αέρα στα πανιά” των διεκδικήσεων αυτών.

Πρόκειται, άλλωστε, για τη γνωστή θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, την οποία οι ίδιοι οι “σύμμαχοί” μας, με πρώτες από όλους τις ΗΠΑ, έχουν αποδεχτεί και η οποία, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται με μια φαιδρή υποβάθμιση, σαν αυτή που επιχείρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για “πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος”…» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.