Στημένες, ως «μη ελεύθερες και δίκαιες», χαρακτηρίζουν συλλήβδην η Δύση και το Κίεβο τις άρτι ολοκληρωθείσες προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, με κάλπες να στήνονται και στα κατεχόμενα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη.
Για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν η επανεκλογή του για πέμπτη φορά -και δη με μετασοβιετικό ποσοστό ρεκόρ- ήταν ένδειξη «εμπιστοσύνης» και «ελπίδας», ανάγοντας τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την πολιτική και την ηγεμονία του εν καιρώ πολέμου.
«Κανείς δεν κατάφερε ποτέ να μας εκφοβίσει, να συντρίψει τη θέληση και τη συνείδησή μας. Απέτυχαν στο παρελθόν και θα αποτύχουν και στο μέλλον» διακήρυξε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή.
Σαρωτική η νίκη του σηματοδοτεί την παραμονή του στην εξουσία για τουλάχιστον 30 χρόνια, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο Ρώσο ηγέτη από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης τον 18ο αιώνα.
Τον ψήφισαν σχεδόν 9 στους 10 από τα 87 εκατομμύρια Ρώσους που άσκησαν στη χώρα τους το εκλογικό δικαίωμά τους, δίνοντάς του ποσοστό 87,3% (χωρίς τις ψήφους από το εξωτερικό), αυξημένο κατά σχεδόν 10% συγκριτικά με τις προεδρικές εκλογές του 2018 και κατά 23% με εκείνες του 2012.
Παρά δε το γεγονός ότι η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν προδιαγεγραμμένη -απουσία ουσιαστικού αντιπάλου και με καταστολή κάθε επικριτικής φωνής- η συμμετοχή έφτασε στο 77,44%, επίσης ρεκόρ.
Αυτά ενώ το εκλογικό τριήμερο μεταξύ 15-17 Μαρτίου σημαδεύτηκε από σειρά φονικών ουκρανικών επιθέσεων σε drones εντός της ρωσικής επικράτειας, μεθοριακές ένοπλες εισβολές από ομάδες φιλοουκρανών σαμποτέρ, αλλά και βανδαλισμούς εκλογικών τμημάτων από Ρώσους αντιφρονούντες.
Οι διαμαρτυρίες της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης δεν είχαν κανένα αντίκτυπο, σχολίασε ο Πούτιν, αναφερόμενος μάλιστα πρώτη φορά εδώ και χρόνια ονομαστικά στον -αείμνηστο πια- επικριτή του Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό γεγονός» τον θάνατό του και επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι εξέταζε την ανταλλαγή του με Ρώσους κρατούμενους στη Δύση.
Σε αυτό το φόντο και με τη Μόσχα να στήνει αργά χθες φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία για τα δέκα χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν προανήγγειλε νέα προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Οταν το κρίνουμε σκόπιμο», τόνισε, η Ρωσία θα δημιουργήσει μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε εδάφη που ελέγχονται σήμερα από το καθεστώς του Κιέβου».
Τούτων λεχθέντων προειδοποίησε ξανά τη Δύση για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου. «Τα πάντα είναι πιθανά στον σημερινό κόσμο» δήλωσε. «Είναι σαφές σε άπαντες ότι θα μας φέρει ένα βήμα από έναν πλήρους κλίμακας Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σχολίασε για τις επανειλημμένες πια δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν υπέρ της πιθανότητας αποστολής δυτικών στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη.
«Δικτάτορα» που είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, τονίζοντας ότι ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ε.Ε. και χωριστά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδίκασαν ως «ανελεύθερες» και «αντιδημοκρατικές» τις ρωσικές προεδρικές εκλογές. Κατηγορίες που το Κρεμλίνο απέρριψε, ενόσω τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα κατέφθαναν από άλλες γωνιές του κόσμου.
Ηταν από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τη Λευκορωσία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ασίας, καθώς και την Ινδία του Ναρέντρα Μόντι.
Εφτασε πάντως αργά χθες το βράδυ μέχρι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να συγχαρεί τον «φίλο» και σύμμαχό του, Βλαντίμιρ Πούτιν…
