Το εγκώμιο του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, έπλεξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, από την εβδομαδιαία στήλη του στη «Daily Mail», ο Τζόνσον δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η τυχόν επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα είναι «αυτό που χρειάζεται ο πλανήτης».
Με τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές να αναμένονται τον ερχόμενο Νοέμβριο (και τον Τραμπ ήδη να αποτελεί το μεγάλο φαβορί να λάβει το χρίσμα στους Ρεπουμπλικάνους), ο Μπ. Τζόνσον εστίασε ιδιαίτερα στο τι θα πράξει ο τέως πρόεδρος στο θέμα της Ουκρανίας.
Όπως εκτίμησε ο Τζόνσον, ο Τραμπ δεν θα «παρατήσει» το Κίεβο, αλλά θα το στηρίξει στον πόλεμο κόντρα στη Μόσχα. Εάν συμβεί αυτό, ισχυρίστηκε ότι η ανανεωμένη ηγεσία του Τραμπ «μπορεί να είναι μια μεγάλη νίκη» για τον κόσμο. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «Αν ισχύει αυτό, τότε υπάρχει κάθε πιθανότητα, υπό τον Τραμπ, η Δύση να είναι ισχυρότερη και ο κόσμος πιο σταθερός».
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, ενώ καυχιέται για τη φιλική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, έχει επικρίνει ανοιχτά το ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε στο παρελθόν πως θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες.
Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το Κίεβο, υπό τον «όρο» να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται: δηλαδή να σταματήσει τον πόλεμο μέσα σε λίγες ώρες.
