ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μάριος Διονέλλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ρέθυμνο το γεγονός της παραπομπής επτά μαθητών σε Αστυνομικό Τμήμα έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους η διευθύντρια του σχολείου τους.

Αιτία για τη μήνυση ήταν η πραγματοποίηση κατάληψης στο σχολείο, κυρίως με αιτήματα για την έλλειψη υποδομών και την κακή κτιριακή κατάσταση. Τόσο οι επτά μαθητές, όσο και οι γονείς τους υποβλήθηκαν σε λήψη φωτογραφιών και αποτυπωμάτων, με την Αστυνομία να ακολουθεί κατά γράμμα τις διαδικασίες που προβλέπονται για κάθε κατηγορούμενο, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για παιδιά από 13 έως 15 ετών (πέντε παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, ένα της Β’ και ένα της Α’).

Η διευθύντρια ισχυρίζεται πως παρ’ όλο που όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους μαθητές, εντούτοις δεν μπόρεσε να τους πείσει να σταματήσουν την κατάληψη και για αυτόν τον λόγο το πρωί της Παρασκευής προχώρησε στην υποβολή μήνυσης για διατάραξη οικιακής ειρήνης/παρακώλυση λειτουργίας υπηρεσίας. Οπως καταγγέλλεται, παρ’ όλο που η απόφαση των παιδιών για κατάληψη ήταν συλλογική, εντούτοις κατηγορούμενοι βρέθηκαν μόνο εκείνοι οι μαθητές που είδε στην πόρτα του σχολείου η διευθύντρια το πρωί της Παρασκευής.

Οπως ήταν φυσικό, η πράξη της διευθύντριας, για την οποία ενημερώθηκε (και κατά πληροφορίες ενέκρινε) και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ειδικά εκείνων που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Παρότι μετά τις φωτογραφίσεις, τα αποτυπώματα και την απαγγελία κατηγοριών αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα, εντούτοις το κλίμα στο σχολείο και στην ευρύτερη περιοχή είναι εκρηκτικό και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται νέος γύρος καταλήψεων.

Αυτό ακριβώς το γεγονός επισήμανε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστος Σουρούλης: «Αυτά τα ζητήματα λύνονται με παιδαγωγικό τρόπο και με συζήτηση και όχι με διώξεις. Μη γελιόμαστε, τέτοιου είδους ενέργειες όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με μια τεράστια αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, που μετά πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί», ανέφερε ο κ. Σουρούλης προσθέτοντας πως υπάρχουν όντως σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολεία, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και στα όρια της επικινδυνότητας. «Δεν είναι λύση οι διώξεις. Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα αυτά και να συμμαχήσουμε για την επίλυσή τους», λέει ο ίδιος.

Στην Κρήτη, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μια σειρά από ατυχήματα σε σχολικούς χώρους. Τον περασμένο Νοέμβριο πίνακας σχολικής αίθουσας έπεσε από τον τοίχο και τραυμάτισε καθηγήτρια στα Χανιά ενώ πριν από λίγες μέρες σε Γυμνάσιο του Ρεθύμνου καθηγητής χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα προσπαθώντας να συνδέσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.