Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφονται στην έρευνα της RE/MAX Europe που πραγματοποιήθηκε σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταγράφει την έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, ως απόρροια και της διαρκώς αυξανόμενης στεγαστικής  κρίσης.

Τα στοιχεία της RE/MAX καταγράφουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες προτίθεται να μετακομίσει στα επόμενα δύο χρόνια, με το 25% να δηλώνει ότι θα το κάνει για οικονομικούς λόγους, με το ποσοστό να συγκαταλέγεται στα υψηλότερα εντός Ε.Ε. Άλλοι δηλώνουν ότι αναζητούν περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ άλλοι προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα από το δάνειο ή το ενοίκιο.

Υπάρχει, ωστόσο κι ένα 26% που αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και ένας στους τέσσερις ενδιαφέρεται για περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια. 

Τα ενοίκια τραβούν την ανηφόρα

Η έρευνα καταγράφει ότι παρά το γεγονός πως το 84% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, όσοι προτίθενται να μετακομίσουν απαντούν πως θα επιλέξουν το ενοίκιο για το επόμενο ακίνητό τους. Ένα ποσοστό πάνω από 31% ψάχνει μακροχρόνιες μισθώσεις, με το 11% να σκέφτεται μικρότερα συμβόλαια και το 33,9% προσανατολίζεται σε αγορά. 

Τα στοιχεία της RE/MAX επισημαίνουν ακόμη ότι 1 στους 4 που ψάχνουν για αγορά ακινήτων στρέφεται σε αστικές περιοχές και προάστια, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απαντούν ότι θέλουν να αγοράσουν σπίτι για να το παραχωρήσουν σε φίλους ή συγγενείς. Το 50% το επιλέγει για ιδιοκατοίκηση. 

Συγκατοίκηση, μια αποδοτική… επένδυση

Το 57% των ερωτηθέντων, πάντως, δηλώνει θετικό σε συγκατοίκηση με το βασικότερο δέλεαρ να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και η πιο οικονομική πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%), ενώ ένα 22,7% απαντά ότι σκέφτεται τη συγκατοίκηση για λόγους μοναξιάς.