Κωστής Καζαμιάκης. 1*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Περίληψη ραψωδίας Κ`.

Η νύχτα που έρχεται μετά την άρνηση του Αχιλλέα να επιστρέψει στον πόλεμο, είναι οδυνηρή για τους Αχαιούς.

Ο Αγαμέμνων ξαγρυπνά όπως και ο αδελφός του Μενέλαος. Αποφασίζουν να στείλουν κατάσκοπο στο στρατόπεδο των Τρώων.

Πριν ξημερώσει ο Αγαμέμνων και ο Νέστωρ επιθεωρούν τις νυχτερινές σκοπιές στο ελληνικό στρατόπεδο.

Ακολούθως συγκαλούν συνέλευση αρχηγών.

Αποφασίζουν, μετά από πρόταση του Νέστορα, να πάνε στο στρατόπεδο των Τρώων ο Οδυσσέας και ο Διομήδης να κατασκοπεύσουν και να μάθουν όσα μπορούν για τις προθέσεις τους.

Στην πορεία τους βλέπουν ένα νυχτοκόρακα και τον θεωρούν σημάδι της θεάς Αθηνάς. Προσεύχονται στη θεά και συνεχίζουν.

Ο Έκτωρ, που επίσης ξαγρυπνά, στη συνέλευση των αρχηγών του τρωικού στρατεύματος αποφασίζει και στέλνει τον Δόλωνα να κατασκοπεύσει τους Αχαιούς.

Τον συλλαμβάνουν και τον ανακρίνουν ο Οδυσσέας και ο Διομήδης. Αφού μαθαίνουν αυτά που ζητούν τον σκοτώνουν. Φτάνουν στο θρακικό στρατόπεδο και ο Διομήδης σκοτώνει το βασιλιά τους Ρήσο και την φρουρά του. Ο Οδυσσέας κλέβει τα ονομαστά άλογα του Ρήσου. Ο Απόλλων προσπαθεί να αφυπνίσει και να βοηθήσει τους Τρώες όπως κάνει η Αθηνά με τους Αχαιούς.

Οι Αχαιοί υποδέχονται τον Οδυσσέα και τον Διομήδη με επαίνους.

Ακολουθεί γεύμα και σπονδή στην Αθηνά που τόσο βοήθησε τους Έλληνες.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.