ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν νωρίς χθες το απόγευμα με το κείμενο της απόφασης να εγκρίνεται ομόφωνα, ενώ η ψηφοφορία του σχεδίου των θέσεων για το συνέδριο μέτρησε δύο λευκά. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν βιογραφικά στον i-syriza και θα υπάρξει μια πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία, ενώ η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «η προκριματική διαδικασία του ευρωψηφοδελτίου είναι μια πρόταση τομής, θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να μας γνωρίσει».

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της πρότασης που κατέθεσαν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στους Ευρωσοσιαλιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρότειναν να γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα και να αποφασιστεί με αυτόν τον τρόπο η τύχη της πρότασής τους. Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι η πρόταση δεν είναι πυροτέχνημα, έχει βάση και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος.

Ωστόσο, όπως είπε, η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ένα διαχειριστικό κόμμα. Υπενθύμισε βέβαια ότι ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη πως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγετική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά πέραν αυτού δέχεται και άλλες απόψεις που θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου των αριστερών δυνάμεων τονίζοντας πως «οφείλουμε με διεργασίες βάσης ως επισπεύδοντες να διευκολύνουμε τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών, με ορίζοντα την ανατροπή των πολιτικών της Δεξιάς και τη στοίχιση πίσω από ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς».

Κατά της πρότασης των τριών εμφανίστηκε στην ομιλία του ο πρώην γραμματέας Πάνος Ρήγας. Μάλιστα περιέγραψε ως ψευτοδίλημμα στην ουσία του την πρόταση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς υπάρχουν προβλήματα τόσο από πολιτική όσο και από ιδεολογική άποψη. Και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κόμματα με άλλες προσεγγίσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα και στους Ευρωσοσιαλιστές καθώς πολλά κόμματα εντός τους ρέπουν προς τη δεξιά Σοσιαλδημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να φύγεις από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, «ιδίως όταν συζητάς να ενταχθείς στους Ευρωσιαλιστές, που δεν είναι δεδομένο πως θα σε δεχτούν σε ενδεχόμενη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ».

Τα οικονομικά

Σε μια ρηξικέλευθη πρόταση προχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για όλα τα κόμματα την καθιέρωση «Διαύγειας» ώστε να είναι διαφανή τα οικονομικά δεδομένα τους. Ειδικότερα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με διαφάνεια στην «πρόσφατη, δυσάρεστη και άδικη για όλους μας δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Διαύγειας» στα κόμματα. Και τότε να δούμε τα αντανακλαστικά της Ν.Δ. και του κάθε Αδωνη Γεωργιάδη».