Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή δημιουργούνται μετά από την μεγάλη ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες τόσο από την δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο, όσο και από το μακελειό με τους πάνω από 80 νεκρούς στο Ιράν.

Την ώρα που η πόλη Κερμάν θρηνεί τους νεκρούς της, το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο άτομα που κατηγορούνται ότι παρείχαν υποστήριξη στους δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Άλλοι εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν σε άλλες περιοχές του Ιράν.

Οι επιθέσεις στην Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατγού Κασέμ Σολεϊμανί, ήταν οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο ένας από τους βομβιστές ήταν Τατζίκος, ενώ η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για την υπόθεση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σήμερα έγιναν πολλές κηδείες των θυμάτων, με τους συγγενείς τους να κλαίνε πάνω από τα φέρετρα και το πλήθος να φωνάζει «εκδίκηση, εκδίκηση», σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση.

«Θα σας βρούμε όπου και αν είστε», είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, στην ομιλία του σε μια κηδεία στην Κερμάν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι ιρανικές δυνάμεις «θα αποφασίσουν το πού και πότε θα αναλάβουν δράση».

Το 2022 το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα σιιτικό ιερό του Ιράν όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Το 2017 η τζιχαντιστική οργάνωση είχε επιτεθεί επίσης στο κοινοβούλιο και στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.