ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με ενθουσιασμό εμφανίζεται να υποδέχεται η διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) τη «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις δεκάδων ΔΕΥΑ που μπορεί να υποκρύπτουν και μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης μίλησε χθες επί μακρόν σε δημοσιογραφική συνάντηση για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και τα έργα, συνολικού ύψους 1,85 δισ., που καλείται να υλοποιήσει, χωρίς να σταματάει να επισημαίνει ότι προσφέρει νερό υψηλής ποιότητας στη δεύτερη φθηνότερη τιμή παγκοσμίως.

Μάλιστα, όταν ο κ. Σαχίνης δέχτηκε την ερώτηση για το πότε θα επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, εκείνος τις τοποθέτησε στα μέσα του 2024 καθώς πρέπει να προηγηθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τη διαδικασία. Επίσης, τόνισε ότι στο όλο θέμα θα έχει κρίσιμο ρόλο ο Ρυθμιστής που αναλαμβάνει ρόλο στην αγορά του νερού. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει σε θεωρητικό επίπεδο η πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που πριν από μερικούς μήνες μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το πρόβλημα είναι ότι η ΡΑΑΕΥ συνεχίζει να πάσχει από σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό της, οι οποίες καθόλου δεν βοήθησαν τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία των καταναλωτών και των κανόνων ανταγωνισμού όταν ξέσπασε η πολύχρονη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τομέας Υδάτων της ΡΑΑΕΥ έχει στελεχωθεί με μόλις δύο υπαλλήλους αποσπασμένους από τον Τομέα Ενέργειας. Θεωρητικά, αυτοί οι δύο υπάλληλοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να υποδέχονται τα παράπονα των καταναλωτών αλλά και των 271 δημοτικών φορέων για τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις αλλά και διεκδίκηση συσσωρευμένων οφειλών που φτάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ολες αυτές οι συγχωνεύσεις αποτελούν μέρος μιας μεταρρύθμισης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και προκαλούν ήδη αντιδράσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες κατέγραψε χθες η «Εφ.Συν.» στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της. Το θέμα είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση στηρίζεται σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καν βγει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι το περιεχόμενο και τις βασικές του κατευθύνσεις.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ δήλωσε χθες «υπέρ του νομοσχεδίου»! Ο κ. Σαχίνης τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της εταιρείας πέρα από τα όρια της Αττικής, ώστε να αναλάβει τη διαχείριση των υδάτων σε Κορινθία, Φωκίδα και Βοιωτία απορροφώντας τους δημοτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται εκεί, αν και μιλώντας παραδέχτηκε ότι «δεν γνωρίζει τι πρόκειται να παραλάβει».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε τις τελευταίες μέρες για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πολλοί δήμαρχοι παραδέχτηκαν ότι οι φορείς αυτοί άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο όταν, λόγω του «Καλλικράτη», βρέθηκαν να αναλαμβάνουν δίκτυα σε απομακρυσμένες περιοχές που ήταν αχαρτογράφητα.

Πάντως, την ίδια στιγμή που ο κ. Σαχίνης δήλωνε χθες τη χαρά του για το «άπλωμα» σε νέες δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης στον Περισσό. Οι φορείς των εργαζομένων διαμαρτύρονται για περικοπές αποδοχών και αμφισβήτηση όρων των συλλογικών τους συμβάσεων την ώρα που η διοίκηση «συνεχίζει να λαμβάνει παχυλούς μισθούς αλλά και μπόνους».