Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το βραβείο «Ζωή» του «Χώρου Τέχνης Χανίων» θα απονεμηθεί αύριο (8μ.μ.) στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστορικό Τέχνης και συγγραφέα, Πέπη Ρηγοπούλου, για το πολυσχιδές έργο της, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου ο δραματικός τραυματισμός της συμβολοποιήθηκε από τις νεότερες γενιές, σε έναν διαρκή αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία.

Η βράβευση γίνεται στο πλαίσιο τριημέρου εκδηλώσεων με τιμώμενο πρόσωπο την κ. Ρηγοπούλου, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο και περιλαμβάνουν λόγο, μουσική, performance, installations,  εικαστικών, επισκέψεων σε σχολεία. Η ίδια θα εγκαινιάσει την έκθεση «εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ», ένα τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με 11+1 εγκαταστάσεις του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, εμπνευσμένο από το βιβλίο της «Σώμα: ικεσία και απειλή». 

Πρόκειται για ένα σύνολο διαδοχής εικαστικών έργων, όπου σχέδια, ζωγραφική, ανάγλυφα, γλυπτική, κατασκευές, έτοιμααντικείμενα,  «πεπαλαιωμένα» υλικά, μέσα από ανακυκλωτικές διαδικασίες, ως πυκνότητες αντιμινιμαλιστικές, εν σειρά, 70+ τρεχουσών μέτρων, διαρθρωμένες  σε 11 ανα-κατά-τάξεις ως ινσταλέισον και μία υπόγεια, εντελώς χαοτική, άμετρη, δυσκίνητη.  Ο καλλιτέχνης βιώνει το καταναλωτικό χάος της εποχής μέσα από τόνους «απορριμμάτων» όπου μεθοδικά επιλέγει, μεταπράτει, ως μαέστρος ενορχηστρωτής και  συνδέεται αφυπνιστικά με το δραματικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, ιδίως το μιλιταριστικό. Η απειλή ως γκροτέσκο αφήγηση, εξισορροπείται από τη διαχρονική απόσταση ικεσίας για αξίες,  όπως η ειρήνη, ισότητα, δημιουργία τέχνη με το ανθρώπινο σώμα κυρίαρχο σε πολλαπλές εκφάνσεις. 

Το πλαστικό δέος της Τέχνης: ικεσία και απειλή

Ο «Χώρο Τέχνης Χανίων» με 35 χρόνια λειτουργίας στην πολιτιστική, εικαστική, παιδαγωγική και εκθεσιακή ζωή της πόλης, θέσπισε το βραβείο, που αποτελείται από ένα γλυπτό με πολλαπλά υλικά, και θα θα δίδεται στη γυναίκα, παιδαγωγό, καλλιτέχνη, συγγραφέας με κοινωνικό έργο, αποδεδειγμένα, σε θέματα δημοκρατίας, ισότητας, οικολογίας, ειρήνης στον κόσμο. 

* Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 (Δευτέρα ως Παρασκευή). Το τριήμερο συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Κρήτης, περιφερειακή ενότητα Χανίων, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη, χορηγός, ΔΕΔΙΣΣΑ.