Βαρύ πλήγμα με μαχητικά αεροσκάφη κατάφεραν σήμερα το πρωί σε στρατηγικό ναυπηγείο της προσαρτημένης Κριμαίας οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά, να τραυματισθούν 24 άτομα και να προκληθούν ζημιές σε ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των ρωσικών αρχών.
Η επίθεση έγινε στην πόλη-λιμάνι της Σεβαστούπολης, η οποία χρησιμεύει ως κύρια βάση για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε 10 πυραύλους κρουζ στο ναυπηγείο και τρία θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Επτά πύραυλοι καταρρίφθηκαν και όλα τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν, δήλωσε ο ρωσικός στρατός, αλλά ορισμένοι από τους πυραύλους προκάλεσαν ζημιές σε δύο πλοία που επισκευάζονταν στο ναυπηγείο.
Η επίθεση της Τετάρτης στο ναυπηγείο της Σεβαστούπολης φαίνεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων εβδομάδων και ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Κριμαία από την αρχή του πολέμου, σχολίασε ο απόστρατος Ουκρανός πλοίαρχος Andriy Ryzhenko.
Οι μάχες σημειώθηκαν την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοξενούσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τη μεταξύ τους συζήτηση να μονοπωλείται από στρατιωτικές συμφωνίες για την παροχή οπλικών συστημάτων, τεχνολογίας και στήριξης. Ο Κιμ προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στον «δίκαιο αγώνα» της Ρωσίας και δήλωσε ότι οι δύο κατέληξαν σε συμφωνία για την εμβάθυνση της «στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας και αλληλεγγύης στον αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας».
Τη στιγμή της επίθεσης στη Σεβαστούπολη η Μόσχα εξαπέλυε ήδη δική της επίθεση -τη νύχτα- με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Οδησσού στα νότια της Ουκρανίας. Προκλήθηκαν ζημιές σε λιμενικές και πολιτικές υποδομές στην περιοχή Izmail της περιοχής -όχι μακριά από την πόλη της Κριμαία – και τραυματίσθηκαν επτά άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις σοβαρά, δήλωσε ο κυβερνήτης Oleh Kiper.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι αναχαίτισε 32 από τα 44 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed που εκτοξεύτηκαν πάνω από τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα από τα οποία κατευθύνθηκαν προς τα νότια τμήματα της περιοχής της Οδησσού.
Τη Δευτέρα, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ανακατέλαβε στρατηγικές πλατφόρμες γεώτρησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα που είχε καταλάβει η Ρωσία το 2015. Η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες για την τοποθέτηση όπλων και την εκτόξευση ελικοπτέρων και η Ουκρανία δήλωσε ότι θα τη βοηθούσαν να ανακτήσει την Κριμαία.
Με πληροφορίες από Reuters και Associated Press
