Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ως έκφραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέξουν ποιοι θα αναλάβουν τη διαχείριση της πόλης τους και την εκτέλεση πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή τους.
Ωστόσο, μια παθογένεια που ταλαιπωρεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές όχι με βάση την καταλληλόλητα των υποψηφίων, αλλά με βάση τις υποδείξεις των πολιτικών κομμάτων.
Η εμπλοκή και η επιρροή των πολιτικών κομμάτων στους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών μειώνουν την προσοχή που δίνεται στα τοπικά ζητήματα και τις ανάγκες της κοινότητας.
Οι υποψήφιοι επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς θα είναι αρεστοί και πώς θα έχουν την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων παρά στο να καταθέτουν προτάσεις στην τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη της πόλης, τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Επίσης ψηφίζοντας στις δημοτικές εκλογές με βάση τις κομματικές τους προτιμήσεις, οι πολίτες χάνουν τη δυνατότητα ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου και εποπτείας στο τοπικό επίπεδο.
Απαλλαγμένοι από την κομματική χαλιναγώγηση, οι πολίτες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εστιάσουν στα θέματα που αφορούν απευθείας την τοπική τους κοινότητα και να εκλέξουν υποψηφίους βάσει του βιογραφικού τους, των προτάσεών τους και της ποιότητας της εργασίας τους, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η συμμετοχή τους έχει πραγματική αξία και μπορεί να επηρεάσει την πόλη τους.
Ψηφίζοντας βάσει των ικανοτήτων και των προτάσεων των υποψηφίων, οι πολίτες αυξάνουν την πιθανότητα να εκλέξουν και να αναδείξουν άτομα με πραγματική δέσμευση να εργαστούν για το κοινό καλό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινότητα. Απεμπλέκοντας τις δημοτικές εκλογές από τα πολιτικά κόμματα, θα επιτρέψουμε στους εκλεγμένους δημοτικούς αξιωματούχους να αναπτύσσουν πολιτικές που εξυπηρετούν αποκλειστικά το συμφέρον της τοπικής κοινότητας.
Είναι λοιπόν καίριας σημασίας να απαγκιστρωθούν οι δημοτικές εκλογές από τα πολιτικά κόμματα. Ετσι θα προαγάγουμε μια πιο δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία που θα οδηγήσει σε βέλτιστα αποτελέσματα για την πόλη μας. Αυτός επίσης είναι και ο μοναδικός τρόπος για την ανάδειξη αξιόλογων και καταρτισμένων μελλοντικών δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, τους οποίους οφείλουμε να προσελκύσουμε και όχι να τους παραπέμπουμε για το χρίσμα στα κόμματα της κεντρικής εξουσίας.
*Fellow Chartered Certified Accountant (FCCA), υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – Κωνσταντίνος Ξυλομένος
