ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τάσος Σαραντής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά τις αντιδράσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και άλλων φιλοζωικών και περιβαλλοντικών φορέων απαγορεύεται για 3 χρόνια το κυνήγι σε περιοχές του Δήμου Ρόδου έπειτα από απόφαση του γενικού γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλου, που υπογράφτηκε από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την κυνηγητική περίοδο 2025-2026 και αφορά έκταση 316.739 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 18η Ιουλίου (206.600 στρέμματα) καθώς και επιφάνεια περιμετρικής ζώνης σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Ατταβύρου, Καμείρου και Αρχαγγέλου.

Ετσι, αν υπολογιστούν και οι περιοχές που δεν επιτρέπεται το κυνήγι στο νησί (οικιστικές κ.λπ.), απομένει ένα πολύ περιορισμένο μέρος της Ρόδου στο οποίο επιτρέπεται το κυνήγι, αν και η ΠΦΠΟ είχε ζητήσει την απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει η απαγόρευση του κυνηγιού και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Πιο θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την τύχη των πλατωνιών, των ελαφιών που επέζησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Ολα ξεκίνησαν έπειτα από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, βάσει του οποίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε τον εγκλωβισμό σε περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρες περιφράξεις όλων των πλατωνιών που απέμειναν μετά τις φωτιές. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΠΦΠΟ, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της περιφέρειας και κατήγγειλε ότι πρόκειται για «λύση» προφανώς μη αποδεκτή.

Τα πλατώνια

Παράλληλα ανέφερε ότι τις τελευταίες δεκαετίες λόγω πυρκαγιών στο νησί τα ελάφια αναγκάζονται να κατεβαίνουν πιο κοντά στους οικισμούς. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα πέρσι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του πλατωνιού από προστατευόμενο είδος σε επιβλαβές με σκοπό το νόμιμο κυνήγι του, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις της ΠΦΠΟ και άλλων οργανώσεων και το αίτημα δεν είχε γίνει αποδεκτό από το ΥΠΕΝ.

Ομως είχαν γίνει τοποθετήσεις ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλατωνιών, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πυρκαγιές να βρεθούν απανθρακωμένα πλατώνια που έπεσαν επάνω στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Η καταγγελία της ΠΦΠΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για fake news. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο ουδέποτε έλαβε απόφαση για ηλεκτροφόρους φράχτες και μάλιστα στην εν λόγω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε εκτενής αναφορά στο είδος της περίφραξης της άνω των 10.000 στρεμμάτων έκτασης με ξεκάθαρη απόφαση για ξύλινη, φιλική στο περιβάλλον και σε καμία περίπτωση ηλεκτροφόρα» αναφέρεται σε αυτήν. Κι ακόμη ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδεμία αρμοδιότητα έχει σχετικά με τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών, η οποία ανήκει στο ΥΠΕΝ και το Δασαρχείο».

Ωστόσο για το ζήτημα θα πρέπει να προβεί σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο για την τύχη των εναπομεινάντων ελαφιών της Ρόδου. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, το πλατώνι της Ρόδου είναι μοναδικό είδος και γι’ αυτό προστατευόμενο και αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν είναι δυνατόν να μαντρώσουμε ένα άγριο είδος και μάλιστα σε έναν περιορισμένο χώρο που δεν επαρκεί. Εξάλλου ακόμα και αν ήταν εφικτός ο εγκλεισμός, κάτι που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη πλατωνιών, κόστος περίφραξης, κ.λπ.), θα ήταν καταστροφή για τη χλωρίδα της περιοχής λόγω της υπερβόσκησης που θα εκδηλωνόταν.