Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας απαγόρευσε σήμερα στους πολίτες να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους κατά τη διαμονή τους στο εξωτερικό, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει όσους εγκατέλειψαν τη χώρα εν μέσω αυξανόμενης καταστολής να επιστρέψουν για να διατηρήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Υπολογίζεται ότι 200-300.000 Λευκορώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του  προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο με καταγγελίες για νοθεία.

Το διάταγμα του Λουκασένκο ανέφερε ότι τα διαβατήρια της Λευκορωσίας μπορούν να ανανεωθούν μόνο εφόσον ο κάτοχοι ήταν εγγεγραμμένοι κάτοικοι πριν φύγουν από τη χώρα.
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, η οποία διέφυγε στη Λιθουανία μετά την αμφισβήτηση του Λουκασένκο στις εκλογές του 2020, προειδοποίησε τους Λευκορώσους λέγοντας: «ακόμα και αν λήξει το διαβατήριό σας, δεν πρέπει να επιστρέψετε στη χώρα σας εάν κινδυνεύετε να δωχτείτε».

Η Τσιχανόφσκαγια είπε στο Associated Press ότι η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν εκδώσει τα αποκαλούμενα «ξένα διαβατήρια» στους Λευκορώσους που τους επιτρέπουν να παραμείνουν σε αυτές τις χώρες.

Η λευκορωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι ως πολιτικοί κρατούμενοι.

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές στη Λευκορωσία αντιμετώπισαν μεγάλης κλίμακας καταστολή μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 2020 που έδωσαν μια έκτη θητεία στον Λουκασένκο.