ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τροπολογία-σκούπα, στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στις συντάξεις και τους δημόσιους υπαλλήλους, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει υπεσχημένες, αλλά και προκύψασες εκκρεμότητες. 

Στις τελευταίες υπάγεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου, όπως ζητούσαν οι φοροτεχνικοί και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

● Την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022).

● Τη δρομολόγηση εισαγωγής των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος») στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη διάταξη, το Υπερταμείο μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Αλλά, τα δικαιώματα αυτά θα αντιστοιχούν στο 25% των μετοχών, καθώς το άλλο 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί σε δημόσια προσφορά, με δικαίωμα προτίμησης για το 10% από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP που ελέγχει το 40% και το μάνατζμεντ του ΔΑΑ (άλλο ένα 5% έχει ο όμιλος Κοπελούζου). Ετσι, το «Ελ. Βενιζέλος» ιδιωτικοποιείται πλήρως.

● Παρατείνεται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να καταβληθούν και οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει για όσους καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου.

● Δίνεται η δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές (μοντέλο λοκντάουν). Το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι θα παίρνουν αποζημίωση 534 ευρώ τον μήνα και θα τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Την περίοδο της αναστολής απαγορεύονται απολύσεις.

● Απαλλάσσονται μέχρι και το 2025 από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή ακατάλληλα.

● Σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ θα ισχύει στο εξής μόνο για την καθολική υπηρεσία, η οποία έχει ανατεθεί στα υπό δραστική συρρίκνωση δικτύου καταστημάτων ΕΛΤΑ. Η απαλλαγή δεν ισχύει για υπηρεσίες των οποίων οι τιμές έχουν προκύψει από εμπορικές συμφωνίες.