ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλλη μια πρωτιά πρόσθεσε χθες στο πλούσιο βιογραφικό του ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έγινε ο πρώτος -πρώην ή νυν- πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ στον οποίο απαγγέλθηκαν ομοσπονδιακές κατηγορίες. Ετσι, μετά την απαγγελία κατηγοριών για τον χρηματισμό της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από δύο μήνες, την καταδίκη του, κατόπιν, για σεξουαλική επίθεση κατά της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ, συν την έρευνα στην πολιτεία της Τζόρτζια σχετικά με την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε χθες νωρίς το απόγευμα (βράδυ στην Ελλάδα) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για την παράνομη παρακράτηση απόρρητων εγγράφων στην κατοικία του στη Φλόριντα.

Οι κατηγορίες είναι συνολικά 37 (και όχι 7 όπως έλεγε αρχικά το ρεπορτάζ την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η είδηση). Οι 31 αφορούν την εσκεμμένη παρακράτηση εθνικών αμυντικών πληροφοριών και οι υπόλοιπες συνωμοσία με στόχο την παρακώλυση της Δικαιοσύνης και ψευδή κατάθεση. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στην Αϊλίν Κάνον, μια ομοσπονδιακή δικαστίνα που διορίστηκε από τον Τραμπ το 2020, αν και σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post ενδέχεται να αλλάξει χέρια στη συνέχεια. Ο τέως πρόεδρος κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση αν κριθεί ένοχος. Ωστόσο, η δίκη του στη Φλόριντα δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2024, τον μήνα δηλαδή των προεδρικών εκλογών. Επομένως, ο Τραμπ δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, να δει την καμπάνια του να τελειώνει άδοξα εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

«ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ», έγραψε με κεφαλαία για έμφαση, όπως συνηθίσει, στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social προτού αναχωρήσει από το Νιου Τζέρσεϊ για το Μαϊάμι, δείχνοντας τη γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Λόγω ανησυχίας για βίαια επεισόδια από φανατισμένους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, τους οποίους ο ίδιος είχε καλέσει να διαδηλώσουν, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο είχε μετατραπεί σε φρούριο. Τελικά, συγκεντρώθηκε μια σχετικά μικρή, αν και «ζωηρή» ομάδα υποστηρικτών. Οπως πάντως σχολίαζε το Associated Press, το πλήθος των δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό ήταν σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο των διαδηλωτών.

«Δεν τους ενδιαφέρουν οι κατηγορίες κι αυτό το βρίσκω λίγο σοκαριστικό», δήλωσε χθες σχετικά με τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν σε πολιτική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, παρεκκλίνοντας από την τάση του προέδρου να μη σχολιάζει εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που να αφορούν τον προκάτοχό του. Μπάιντεν και Τραμπ έρχονται περίπου ισόπαλοι στις δημοσκοπήσεις για το 2024, ενώ άλλη μια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το «σοκαριστικό» για το οποίο μίλησε η κυρία Μπάιντεν.

Διενεργήθηκε από το Reuters/Ipsos και δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Παράλληλα, περίπου το 43% εκφράζει την προτίμησή του στον Τραμπ έναντι του 22% που στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.