Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τρομακτικά στοιχεία για τουλάχιστον  2.870 σεξουαλικά περιστατικά στις 209 παιδικές μονάδες ψυχικής υγείας της Μεγάλης Βρετανίας από το 2019. Αλλά μόνο σε ένα, στο Huntercombe Hospital, έγιναν περισσότερα από τα μισά, ήτοι 1.643.  

Ο Indepentet αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ψυχικής υγείας παιδιών, που διαθέτει μόλις 59 κλίνες, έγιναν από σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέχρι επιθέσεις και βιασμούς. Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η ιδιωτική δομή, που βυθίστηκε στο σκάνδαλο, θα κλείσει τελικά τον επόμενο μήνα παρότι δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις που αγνοούσε και η διοίκηση θέλοντας απλά να αλλάξει το χαρακτήρα του και να νοσηλεύει μόνο ενήλικες. 

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη φρικτή κλίμακα του φαινομένου μετά τις έρευνες για βιασμούς. Ένας από τους ασθενείς τόνισε ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα παράπονα και οι εμπειρίες ασθενών του, που μετρούν δέκα ολόκληρα χρόνια. «Είμαι απογοητευμένος όταν ακούω ότι συνέχεια για έρευνες της αστυνομίας εναντίον του προσωπικού της Active Care Group σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση σε παιδιά που φροντίζουν… Ανακοίνωσα για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσα από ένα μέλος του Huntercombe με την ελπίδα ότι οι μελλοντικοί ασθενείς θα προστατεύονται. Ανησυχώ ότι η ευημερία των ασθενών της Active Care αγνοείται προς όφελος του κέρδους».

Μία από τις άλλες ιδιωτικές μονάδες, η Cygnet Health Care, αναφέρεται για 704 περιστατικά. H Ντέμπορα Κοέν από την οργάνωση Inquest τονίζει ότι τα στοιχεία χρήζουν πολύ μεγαλύτερου ελέγχου. «Τα παιδιά υποτίθεται ότι βρίσκονται σε θεραπευτικά περιβάλλοντα με την κατάλληλη φροντίδα και προστασία. Πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών που πρέπει να διατηρούνται. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα σε αυτά τα περιβάλλοντα όπου τα νούμερα είναι τόσο υψηλά» σημείωσε.

Εκπρόσωπος ψυχικής υγείας του Εργατικού Κόμματος δήλωσε στον Independent ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών περιστατικών εντός νοσοκομειακών μονάδων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας προειδοποίησε ότι «τα σεξουαλικά περιστατικά είναι συνηθισμένα στους θαλάμους ψυχικής υγείας». 

Μια γυναίκα, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της είχε καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε και βιάστηκε επανειλημμένα ως παιδί από εργαζόμενο ιδιωτικής μονάδας πριν είκοσι χρόνια. «Ήταν κάπως ανοιχτό μυστικό. Υπήρχε αυτή η βαθιά κουλτούρα να κατηγορείς ασθενείς, και πολύ βικτωριανές [απόψεις]: “αυτά τα κορίτσια είναι τρελά”».  «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όχι μόνο σου λένε ότι κανείς δεν θα σε πιστέψει, αλλά μπορούν επίσης να προβούν σε κάθε είδους άλλες απειλές. Μου είπαν, “αν το πεις σε κανέναν, θα σε κλειδώσουμε και θα πετάξουμε το κλειδί”, “κανείς δεν θα σε πιστέψει”».

Η αστυνομία διεξήγε έρευνα αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες σε κάποιον, όπως ανέφερε η ίδια προσθέτοντας το εξής: «Υπάρχει η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να βιάσει και να κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά με ψυχικές ασθένειες επειδή,  δεν έχουν τόση σημασία. Εκτός από το να μην σε πιστεύουν, η ζωή σου είναι εγγενώς υποτιμημένη».