Αναστάτωση προκλήθηκε τη νύχτα στην ουκρανική πρωτεύουσα όταν εντοπίστηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετά πάνω από την πόλη.
Η πολεμική αεροπορία κατέρριψε το drone, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για ουκρανικό σκάφος το οποίο, εξαιτίας λάθους, βρέθηκε εκτός πορείας.
«Πρόκειται πιθανότατα για τεχνική βλάβη, η οποία διερευνάται», υπογραμμίζεται σχετικά με την απώλεια ελέγχου του Bayraktar TB2 που οδήγησε στην απόφαση για την κατάρριψή του.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ, έκανε λόγο σε ανάρτηση του στο Telegram για κατάρριψη «εχθρικού drone» στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους διασκορπίστηκαν στη συνοικία Σολομιάνσκι (δυτικά). Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες για να σβήσουν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τετραώροφο κτήριο, συμπλήρωσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματισμούς.
Η είδηση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά από τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί απόπειρας δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από ουκρανικά drones στο Κρεμλίνο.
Ρωσικές προειδοποιήσεις για το φράγμα
Την ίδια στιγμή Ρώσος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τα επίπεδα του νερού στο φράγμα που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Ο Ρενάτ Κάρτσα , σύμβουλος της εταιρείας Rosenergoatom δήλωσε στο πρακτορείο Tass ότι σε περίπτωση που το φράγμα στην Νόβα Κάκχοβα καταρρεύσει, θα πλημμυρίσει το σύστημα ηλεκτροδότησης του εργοστασίου και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας, αλλά και ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας.
Η κατάληψη του εργοστασίου από τις δυνάμεις της Μόσχας έχει βρεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ, μετά τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα αποκαλύφθηκαν σοβαρές ζημιές στο συγκεκριμένο φράγμα.
Στη Χερσώνα, ωστόσο, επικρατεί κατάσταση συναγερμού, έπειτα από ακόμη μια νύχτα βαρύτατων ρωσικών πληγμάτων στην πόλη.
Ήδη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για τις επόμενες 56 ώρες, ενώ πολλοί από τους κατοίκους μεταφέρθηκαν ήδη σε πιο ασφαλή σημεία, εκφράζοντας την αγωνία ότι κάτι μεγάλο έρχεται στην περιοχή.
Οι αναφορές αυτές έρχονται, ενώ συντηρείται η φημολογία ότι πλησιάζει η περιβόητη ουκρανική αντεπίθεση.
Πυρκαγιά σε διυλιστήριο από επίθεση drone στη Ρωσία
Σύμφωνα με τη Μόσχα μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σημειώθηκε στο διυλιστήριο πετρελαίου Ίλσκι στα νότια, προκαλώντας πυρκαγιά.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε πως δεν υπάρχουν θύματα από το σημερινό περιστατικό και ότι η πυρκαγιά κατασβέσθηκε.
Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Συνήθως οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις μέσα στην επικράτεια της Ρωσίας, αν και μερικές φορές εκφράζουν την ικανοποίησή τους γι’ αυτές.
Το διυλιστήριο Ίλσκι, κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ της περιφέρειας Κρανσοντάρ στη Μαύρη Θάλασσα, έχει ικανότητα επεξεργασίας περίπου 6,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.
