Οι αντιμαχόμενοι στρατηγοί του Σουδάν συμφώνησαν να στείλουν εκπροσώπους για διαπραγματεύσεις, πιθανώς στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Associated Press, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συγκρούονται τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραβιάζοντας για μια ακόμη μία φορά την εύθραυστη κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με τον Βόλκερ Πέρθες, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αρχικά στην καθιέρωση μιας «σταθερής και αξιόπιστης» κατάπαυσης του πυρός που θα παρακολουθείται από «εθνικούς και διεθνείς» παρατηρητές, ζήτημα πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι ενώ είχαν ανακοινωθεί μια σειρά από προσωρινές εκεχειρίες, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, αυτές παραβιάστηκαν παντοιοτρόπως. Οι μάχες αποκλιμακώνονταν για λίγο και μόνο σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF ανάγκαζαν αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ επιδεινώθηκε η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Όπως διευκρίνισε πάντως ο Βόλκερ Πέρθες, η προετοιμασία για τις συνομιλίες παραμένει υπό επεξεργασία, ενώ μέχρι στιγμής μόνο ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) δεν έχουν κάνει καμία δημόσια δήλωση επί του θέματος.
Μιλώντας από το Πορτ Σουδάν, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τρομακτικές προκλήσεις για να πείσουν τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία.
«Είναι ακόμα σημαντικό να συναντηθούν και να δεσμευτούν και οι δύο πλευρές σε κατάπαυση του πυρός, ώστε να είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις και η προσπάθεια να κερδίσουν εδάφη είναι στην πραγματικότητα παραβίαση της εκεχειρίας», είπε. Μια πιθανότητα ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την παρακολούθηση μιας κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει Σουδανούς και ξένους παρατηρητές, «αλλά αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», είπε ο Βόλκερ Πέρθες.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, οι συνομιλίες για την εδραίωση της εκεχειρίας θα μπορούσαν να γίνουν είτε στη Σαουδική Αραβία είτε στο Νότιο Σουδάν, εκτιμώντας πάντως η πρώτη επιλογή μπορεί να είναι ευκολότερη από πλευράς υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθώς το Ριάντ έχει στενούς δεσμούς και με τις δύο πλευρές.
Αλλά ακόμη και οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία έχουν προκλήσεις, εξήγησε, αφού κάθε πλευρά χρειάζεται ασφαλή διέλευση από το έδαφος της άλλης για να φτάσει σε συνομιλίες. «Αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης», τόνισε ο Βόλκερ Πέρθες.
Η έναρξη συνομιλιών θα μπορούσε πάντως να είναι το πρώτο σημαντικό σημάδι προόδου από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου, και στις οποίες τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει τις εκεχειρίες και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.
Συγκρούσεις και απομάκρυνση ξένων πολιτών
Παρά την ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Σουδάν, ενώ οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να απομακρύνουν για πρώτη φορά πολίτες τους από τη χώρα.
Εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούσαν σε περιοχές του Χαρτούμ και της γειτονικής του πόλης, Ομντουρμάν, από το πρωί της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν αργά την Κυριακή ότι θα τηρήσουν μια παράταση 72 ωρών της κατάπαυσης του πυρός που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Μια ομάδα Αμερικανών, υπό την επίβλεψη αμερικανικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έκανε το επικίνδυνο ταξίδι οδικώς από την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μετέφερε 308 εκκενώμενους από το Πορτ Σουδάν στο λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον έλεγχο της χώρας μπορεί να βυθίσει το Σουδάν στο χάος, τον έλεγχο έχει βυθίσει το Σουδάν στο χάος. Πολλοί φοβούνται ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω, παρασύροντας και άλλες ένοπλες ομάδες, σε μια χώρα όπου υπάρχουν πολλές ένοπλες ομάδες και έχουν συμμετάσχει σε αρκετούς εμφύλιους πολέμους την τελευταία δεκαετία.
«Υπάρχει κίνδυνος, αν συνεχιστεί αυτό, στη σκιά αυτού του πολέμου μεταξύ δύο στρατευμάτων, άλλες δυνάμεις, φυλετικές δυνάμεις, πολιτικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν και θα πάρουν θέση στη σύγκρουση», είπε ο Πέρθες.
Επαναδραστηριοποιείται το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα
Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν χειροτερεύει, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως θα αρθεί η αναστολή των επιχειρήσεων στην αφρικανική χώρα.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΕΠ, Σίντι Μακέιν, διευκρίνισε μέσω Twitter πως η αναστολή δράσης τερματίζεται «άμεσα», καθώς «η κρίση στο Σουδάν φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα».
Η αναστολή δράσης του ΠΕΠ είχε αποφασιστεί μετά τον θάνατο τριών εργαζομένων του Οργανισμού και τον τραυματισμό ακόμη δύο στο Νταρφούρ. Ωστόσο, όπως είπε η Σίντι Μακέιν, «ξαναρχίζουν τάχιστα τα προγράμματά μας για να προσφερθεί βοήθεια που θα σώσει ζωές σε πολλούς ανθρώπους που τη χρειάζονται απελπιστικά αυτή τη στιγμή».
Χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, που έχει μπει στην τρίτη του εβδομάδα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.
