ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χριστίνα Κοψίνη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα, για το εάν θα επιστραφεί το 50% του εφάπαξ που έκοψε εν μιά νυκτί η διοίκηση Κωνσταντόπουλου σε 700 εργαζομένους οι οποίοι αποχώρησαν από την επιχείρηση το 2019 και το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νέα διοίκηση αναζητείται η «χρυσή τομή» . Αναφερόμενος στην παλαιά διοίκηση που προχώρησε στην περικοπή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων ΕΛΤΑ επισημαίνει ότι ναι μεν « στα χαρτιά εμφανιζόταν ως άριστη, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε ανεπαρκής, αλαζονική, άχρηστη και επικίνδυνη, προκαλώντας προβλήματα στα ΕΛΤΑ, αντί να δίδει λύσεις»

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η τότε διοίκηση «υφάρπαξε με το έτσι θέλω τα χρήματα των συναδέλφων, παραβιάζοντας τους όρους της συλλογικής σύμβασης που προέβλεπε την καταβολή ποσού 30.000 ευρώ, αξιοποιώντας γνωμάτευση ιδιώτη δικηγόρου ο οποίος βασίστηκε σε χουντικό διάταγμα».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από συμφωνία διοίκησης και εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η ισχύς της συλλογικής σύμβασης εργασίας, στην οποία περιελήφθη η πρόβλεψη για το ποσό της αποζημίωσης, παρατάθηκε μέχρι 31.12.20, ενώ η περικοπή του εφάπαξ κατά 15.000 ευρώ έγινε με αναδρομική ισχύ από το 2019.

Η περικοπή της αποζημίωσης έχει οδηγήσει σε συνταξιούχους δύο κατηγοριών, ενώ ασαφές παραμένει ποιο υπουργείο έχει τη βασική ευθύνη για την έγκριση του ποσού. Πάντως, με βάση την αλλαγή της θεσμικής αρχιτεκτονικής από το 2017 τα ΕΛΤΑ είναι υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, το οποίο είναι ο βασικός μέτοχος και φυσικά έχει λόγο στον τρόπο που θα επιλυθεί το πρόβλημα που κινητοποιεί εκατοντάδες οικογένειες συνταξιούχων των ΕΛΤΑ.