Η απώλεια της Μυρσίνης Ζορμπά έχει συγκλονίσει όλους όσοι τη γνώρισαν, αλλά δεν περίσσεψε η υποκρισία.
Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε συγκλονισμένη για τον χαμό της προκατόχου της, υπενθυμίζοντας και την «κοινή πίστη τους στον εκσυγχρονισμό του κράτους στην πολιτική τους αφετηρία», αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πώς φέρθηκαν στη Μυρσίνη Ζορμπά μόλις μερικούς μήνες πριν.
Έγραψε η υπουργός Πολιτισμού:
«Η πίστη μας στον εκσυγχρονισμό του κράτους ήταν κοινή με τη Μυρσίνη Ζορμπά, στην πολιτική μας αφετηρία. Η ενασχόλησή μας με τον Πολιτισμό και τη Πολιτική μας οδήγησε, εντέλει, σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Την γνώρισα ως διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το οποίο αγάπησε ιδιαίτερα και υπηρέτησε με αφοσίωση. Η δράση της για τα δικαιώματα των παιδιών, αναγνωρίστηκε και επαινέθηκε. Ανθρώπινα, είναι συνταρακτικός ο αποχαιρετισμός στη ζωή μιας γυναίκας που γνωρίζει ότι πλησιάζει στο τέλος, γράφοντας στο τελευταίο της κείμενο “Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία”. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».
Όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» και η Βασιλική Τζεβελέκου, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, η Μυρσίνη Ζορμπά είχε ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ελευσίνας Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Μιχαήλ Μαρμαρινού, να συμβάλει στη διαμόρφωση του Επίσημου Καταλόγου της διοργάνωσης με ένα άρθρο της.
Το άρθρο γράφτηκε, παραδόθηκε, αλλά τελικά, «κόπηκε» στο παρά πέντε, «λόγω περιορισμού του χώρου και υποχρεωτικών προτεραιοτήτων». Ακόμη δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα ποιος αποφάσισε τη λογοκρισία του κειμένου.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου και το άρθρο της Μυρσίνης Ζορμπά, όπως δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εδώ.
