ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Ντίνα Δασκαλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα, λόγω καταγμάτων στο κρανίο και άλλων τραυματισμών μετά τον ξυλοδαρμό του από τους κρανοφόρους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στην Αθήνα στις 11 Μαΐου 2011. Δέκα χρόνια μετά το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του Δημοσίου για υπέρμετρη αστυνομική βία και επιδίκασε 50.000 ευρώ στον Γιάννη Καυκά ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Σήμερα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εκδικάζει την έφεση των ελληνικών Αρχών κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τον ψυχολόγο και φωτογράφο Γ. Καυκά.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 3947/2021 έκρινε ότι «αποδείχθηκε η αδιάκριτη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε διαδηλωτές» και ο Καυκάς τραυματίστηκε από αστυνομικό των Διμοιριών της ΥΑΤ στην Πανεπιστημίου, ο οποίος τον έπληξε με ιδιαιτέρως βαρύ αντικείμενο της εξάρτυσής του χτυπώντας τον με σφοδρότητα και ένταση στο κεφάλι. Αποφάνθηκε δε ότι «η εν λόγω συμπεριφορά του αστυνομικού οργάνου όχι μόνο παραβιάζει το καθήκον του για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας του πολίτη, αλλά πληροί και την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

«Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την απολύτως αιτιολογημένη απόφασή του δικαίωσε εν μέρει, έστω και 10 χρόνια μετά, τον Γιάννη Καυκά, διαπιστώνοντας τις βαρύτατες ευθύνες των αστυνομικών οργάνων για την απρόκλητη, σχεδόν δολοφονική σε βάρος του επίθεση και μάλιστα κατά την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματός του στη συνάθροιση» αναφέρουν στην εφημερίδα μας οι δικηγόροι του Καυκά, Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρης Λαδής. «Με την παντελώς αναιτιολόγητη έφεσή του κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία ασκήθηκε κατά την εκπνοή της προβλεπόμενης εκ του νόμου προθεσμίας, συμβάλλοντας στην ήδη βασανιστική καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης, το Δημόσιο φρόντισε να υπενθυμίσει τόσο στον ίδιο τον Γιάννη Καυκά όσο και σε όλους τους πολίτες ότι η ελληνική πολιτεία όχι μόνο δεν θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πάγια ατιμωρησία της επικίνδυνα αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αλλά αντιθέτως προσπαθεί δυναμικά να πετύχει την περαιτέρω -και θεσμική πλέον- εμπέδωσή της».

«Η πρωτοβάθμια απόφαση αποτέλεσε βήμα προς την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι οι παρατεταμένες ποινικές και πειθαρχικές έρευνες για την υπόθεση έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τον Γιάννη Καυκά» αναφέρει η οργάνωση. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα θύματα παράνομης χρήσης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου έχουν το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής και επαρκούς επανόρθωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, της επανόρθωσης, της αποκατάστασης, της ικανοποίησης και των εγγυήσεων μη επανάληψης».