Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ντοκουμέντο καταγράφει τους υπεύθυνους του πολύνεκρου συμβάντος σε κέντρο υποδοχής του Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, πυροδοτώντας μπαράζ επικρίσεων για τουλάχιστον αμέλεια των μεξικανικών αρχών με θύματα τουλάχιστον 40 μετανάστες από την Κεντρική και Νότια Αμερική που σκοτώθηκαν και άλλους 29 που τραυματίστηκαν. 

Στις εικόνες, τη γνησιότητα των οποίων επιβεβαίωσε ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών, Άνταν Αουγκούστο Λόπες, διακρίνονται τουλάχιστον δύο υπάλληλοι του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (Inm) να εμποδίζουν τις εξόδους μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο κέντρο κράτησης της πόλης Σιουδάδ Χουάρες, που βρίσκεται απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας.

Το βίντεο αποκαλύπτει σε πραγματικό χρόνο την τραγωδία, που όμως μοιάζει προμελετημένη. Φλόγες αναδύονται, πυκνός καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο, όπου ένας άντρας κλωτσάει την πύλη που φαίνεται κλειδωμένη, αλλά οι δύο δεσμοφύλακες φεύγουν γυρνώντας την πλάτη στους μετανάστες.

Τα τελευταία 15 δευτερόλεπτα του βίντεο δείχνουν τις φλόγες να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο. Το ντοκουμέντο διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημοσιεύτηκε επίσης σε διάφορους τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, όπως η El Universal.

Αν και αρκετές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι οι μετανάστες άναψαν τη φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το βίντεο διαψεύδει τα λόγια του προέδρου της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες δεν κατάφεραν να διαφύγουν αρχικά λόγω στρωμάτων, τα οποία είχαν τοποθετηθεί κοντά στο την έξοδο των κελιών και τα οποία θα τους εμπόδιζαν να δραπετεύσουν.