Ανεπαρκή και απολύτως ψηφοθηρική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η τομεάρχης Εργασιακών του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε ότι η αύξηση δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι «υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά».
Και τονίζει ότι, «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ».
«Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό», προσθέτει, τονίζοντας ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός, από 1/4/2023, από 713 ευρώ (μικτά) ανεβαίνει στα 778 ευρώ (667 καθαρά). Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εργασίας, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού εν όψει των εκλογών, υποσχόμενοι ξεπάγωμα των τριετιών υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να κυβερνά η Νέα Δημοκρατία.
