ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Καπόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Είναι η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια νίκης της Ουκρανίας και συνεπώς ήττας της Ρωσίας; Της επίσκεψης Μπάιντεν προηγήθηκαν πριν από λίγες μέρες οι δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να νικήσει και ότι η διαπραγμάτευση είναι μονόδρομος.

Τούτων λεχθέντων οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών δυνάμεων για συμπαράσταση στην Ουκρανία που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν σύντομα στο πεδίο της μάχης.

Δεν χρειάζεται να ηττηθεί η Ρωσία για να νομιμοποιούνται να μιλήσουν για νίκη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αρκεί να παραταθεί για λίγους μήνες η στασιμότητα στο μέτωπο της σύγκρουσης για να υπάρξει αργά ή γρήγορα μια δυναμική παγώματος της σύγκρουσης πάνω-κάτω στις σημερινές γραμμές αντιπαράθεσης, χωρίς συνολική διευθέτηση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση και φυσικά δίχως άρση των κυρώσεων.

Με δυο λόγια, η παράταση του σημερινού στάτους κβο θα είναι συνώνυμη της ήττας για τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ έχει ξαναρχίσει η μιντιακή παραφιλολογία για τις χρονικές δεσμεύσεις που υποτίθεται ότι καθορίζουν τη συμπεριφορά της Μόσχας. Πέρσι τις πρώτες βδομάδες του πολέμου κυριαρχούσε στη Δύση η άποψη ότι η Ρωσία θα έχει καταβάλει προσπάθεια για αποφασιστική νίκη πριν από την επέτειο της νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις αρχές Μαΐου.

Σήμερα κυριαρχεί η εντύπωση ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας το αργότερο στην επέτειο της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενα είναι βέβαιο: ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του Πούτιν. Πριν από έναν χρόνο, τις πρώτες βδομάδες του πολέμου, η Μόσχα συντηρούσε τον ισχυρισμό ότι ο Ζελένσκι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο και ότι βρίσκεται ή στην πόλη Λβιβ ή στις παραμεθόριες περιοχές της Πολωνίας.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, αυτός υποδέχεται τον Μπάιντεν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, μια δήλωση παρουσίας και αποφασιστικότητας που δίχως αμφιβολία θα αυξήσει το διεθνές πολιτικό κόστος μιας ευρείας κλίμακας ρωσικής επίθεσης, όποτε και αν αυτή εκδηλωθεί.

Τούτων λεχθέντων έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κλίμα συντήρησης της ουκρανικής αντίστασης ακόμη και στην υποθετική περίπτωση κατά κράτους ήττας του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, με την ηγεσία της χώρας από το εξωτερικό να συνεχίζει έναν πόλεμο φθοράς απέναντι στη Μόσχα.