Κυρίες και κύριοι, επειδή σιγά σιγά -επιτέλους!- μπαίνει ο χειμώνας, μια παράκληση θέλω να κάνω, ειδικά στους/στις ρεπόρτερ που θα ξεχυθούν οσονούπω στα βουνά και στις ραχούλες για να μας πληροφορήσουν για τις χαμηλές θερμοκρασίες που έρχονται. Λοιπόν:
• Οταν το θερμόμετρο καταγράφει αρνητικές θερμοκρασίες, π.χ. -5 ή -10 βαθμούς Κελσίου, λέμε «υπό το μηδέν» και όχι «υπό του μηδενός». Αυτό το «υπό του μηδενός» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, εκτός από το ότι όποιος το λέει έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του.
Το ακούω χρόνια τώρα, κάθε χειμώνα, όποτε πιάνει ψωφόκρυο. Και πάντα απορώ: Καλά, δεν υπάρχει ένας π.χ. αρχισυντάκτης να πει στα παιδιά αυτά ότι δεν πρέπει να κάνουν τέτοια λάθη; Αν φοβούνται μήπως τα παιδιά το πάρουν στραβά και παρεξηγηθούν, υπάρχουν τρόποι να το πεις διακριτικά, χωρίς να τα προσβάλεις, εξηγώντας τους ότι το κάνεις για το δικό τους το καλό. Για να μη γελάνε μαζί τους οι εγγράμματοι ακροατές και τηλεθεατές.
Το ίδιο ισχύει και για άλλα, εξίσου διαδεδομένα λάθη, με κορυφαίο εκείνο το ανατριχιαστικό «ανεξαρτήτου», που νομίζουν ότι είναι… επίρρημα – το μπερδεύουν, λόγω αγραμματοσύνης, με το «ανεξαρτήτως», που όντως είναι επίρρημα. Και λένε π.χ. «ανεξαρτήτου ποσού» (Σταϊκούρας) ή «ανεξαρτήτου ηλικίας» (Πιερρακάκης). Και μας κουφαίνουν όλους… ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.
Και δεν είναι τα μόνα: Δεν λέμε «αποκατάσταση της βλάβης» αλλά διόρθωση ή επισκευή της. Και το πρόβλημα δεν «αποκαθίσταται», αλλά λύνεται – στο σχολείο δεν μας ζητούσαν να αποκαταστήσουμε προβλήματα, αν θυμάστε… Οσο για το μποτιλιάρισμα, ούτε αυτό αποκαθίσταται. Εκείνη που αποκαθίσταται είναι η κυκλοφορία των οχημάτων. Αντε μπράβο, λοιπόν, και να μην ξανακούσουμε τις συνήθεις κοτσάνες.
● Τα ίδια τραβούσε και ο αξέχαστος Αρης μας μ’ εκείνο το τραγικό «ο συγγραφέας διαπραγματεύεται το θέμα κ.τ.λ.», που ακούγαμε στις συνεντεύξεις ηθοποιών και σκηνοθετών. Τελικά, όμως, με το να φωνάζει συνεχώς ότι ο συγγραφέας «πραγματεύεται» ένα θέμα, δηλαδή «ερευνά, μελετά σε βάθος» το θέμα του, το «διαπραγματεύεται» εξαφανίστηκε. Μακάρι να εξαφανιστούν και τα λάθη που ανέφερε σήμερα ο Ταρζάν.
