Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011.
«Τριμερείς συζητήσεις έγιναν στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας» ανέφερε η ανακοίνωσε που εξέδωσε το αρμόδιο ρωσικό υπουργείο.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Σεργκέι Σοϊγκού, του Τούρκου Χουλουσί Ακάρ και του Σύρου Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν ως αντικείμενο «τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης και το ζήτημα των προσφύγων» καθώς και «τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όλες «οι πλευρές υπογράμμισαν την εποικοδομητική φύση του διαλόγου που διεξήχθη και την ανάγκη να συνεχιστεί ώστε να σταθεροποιηθεί» η κατάσταση στη Συρία, συμπλήρωσε το ρωσικό υπουργείο.
Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε «θετική ατμόσφαιρα».
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ υπουργών της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών διαρρήχθηκαν στη σκιά του πολέμου. Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης μια σύντομη, ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου το 2021, ενώ η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχουν υπάρξει από καιρό εις καιρόν επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν επίσης ο πανίσχυρος επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, καθώς και ο Σύρος ομόλογός του, Αλί Μαμλούκ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος της περιοχής. Την περασμένη βδομάδα ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα με σκοπό «το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί στη συνέχεια σε έναν περιφερειακό πόλεμο δια αντιπροσώπων και με εμπλοκή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό.
Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο έδαφός της περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Όμως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία άλλαξε στάση στο ζήτημα. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «δολοφόνο» τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια συνάντηση μαζί του.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο συριακό έδαφος, νότια των συνόρων των δύο χωρών.
