Αργά χθες βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο ιδιωτικό θεραπευτήριο στο οποίο νοσηλευόταν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, σε ηλικία 83 ετών. Αιτία θανάτου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια, συνέπεια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη εδώ και μέρες, γι’ αυτό άλλωστε και μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν στη Μητρόπολη της Αθήνας προκειμένου να προσευχηθούν γι’ αυτόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του βρέθηκε στο πλευρό του τις τελευταίες του ώρες και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του, δηλαδή η Αλεξία, ο Παύλος, η Θεοδώρα, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, τα οποία διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης και οι αδελφές του Σοφία και Ειρήνη που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ισπανία.
Ο τέως βασιλιάς γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Ανόβερου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη. Την ημέρα της γέννησής του έπεσαν 101 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Βαφτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Η οικογένειά του ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια, η οποία κατά τις παραμονές της ναζιστικής προέλασης στην Αθήνα, μαζί με την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μέσω της Κρήτης κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Αιγύπτου» και τέθηκαν επικεφαλής ελληνικών ταγμάτων που μάχονταν στην Αφρική κατά του Αξονα. Αργότερα διέμεινε στη Νότια Αφρική. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β’. Εναν χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β’, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος.
Το δημοψήφισμα
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’. Αν και δημοφιλής εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του, βασίλισσας Φρειδερίκης.
Με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974 οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, τιμωρώντας τον Κωνσταντίνο και για τη στάση που κράτησε προ της χούντας, όπως επίσης εν συνεχεία και για τη συνεργασία του με τους χουντικούς συνταγματάρχες. Εκτοτε ζούσε εκτός Ελλάδας, την οποία επισκέφτηκε το 1981 για τον θάνατο της μητέρας του και ακολούθως το 1992 για την υπόθεση της βασιλικής περιουσίας. Τα τελευταία χρόνια επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας. Δεν παρέλειπε να αυτοπροσδιορίζεται ως «Κωνσταντίνος, βασιλιάς των Ελλήνων».
