Με «καπέλο» στο πετρέλαιο θέρμανσης κάνει ποδαρικό το 2023, καθώς ψαλιδίζεται η κρατική επιδότηση στα διυλιστήρια, από τα 20 στα 12 λεπτά το λίτρο (συν ΦΠΑ) και οι λιανικές τιμές εκτοξεύονται πάνω από 1,22 ευρώ ανά λίτρο για παραδόσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου. Ομως αυτό δεν είναι παρά το προανάκρουσμα σε μια χρονιά νέων ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης, για τις οποίες έχουν ήδη προετοιμάσει τους καταναλωτές οι βιομηχανίες καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας λίστες τιμολογίων που περιλαμβάνουν αυξήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς ώς και 30%.
Μολονότι οι τιμοκατάλογοι δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, διαμορφώνουν κλίμα ακρίβειας, ενώ λειτουργούν ταυτόχρονα και σαν μοχλός πίεσης στις αλυσίδες σουπερμάρκετ για να προχωρήσουν σε έγκαιρες παραγγελίες για να προλάβουν τις ανατιμήσεις, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» παράγοντας της αγοράς. Μάλιστα το μεσοσταθμικό ύψος των αυξήσεων του Ιανουαρίου, που υπολογίζεται στο 10%, θεωρείται δεδομένο ότι θα «καταπιεί» τις επιδοτήσεις του market pass που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Φεβρουάριο. Ετσι, παρά τις μηνιαίες «διορθώσεις», για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των επιδοτήσεων αποδίδει καρπούς, το τελικό αποτέλεσμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι αρνητικό.
Πρόγευση νέων ανατιμήσεων στη λιανική εντός του 2023 δίνουν οι δείκτες τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2022, με ετήσια αύξηση 26,2%. Παρά τη μηνιαία επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου των τιμών χονδρικής, με πτώση του σχετικού δείκτη κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου είναι αυξημένος κατά 36,4%, από 10,5% τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα, αντανακλώντας τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία τη χρονιά που πέρασε.
Η ενέργεια εξακολουθεί να είναι το προϊόν με τις υψηλότερες ανατιμήσεις στη χονδρική, με ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 46,3% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και 42,3% σε φυσικό αέριο-ατμό-κλιματισμό. Οι ανατιμήσεις θα ήταν ακόμα υψηλότερες αν δεν είχε μεσολαβήσει η «βουτιά» στις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές τον Νοέμβριο, εξαιτίας του ιδιαίτερα θερμού χειμώνα αλλά και των πιέσεων της Ε.Ε. για πλαφόν, που λειτούργησαν σταθεροποιητικά στις αγορές.
Ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη, με μηνιαία πτώση του δείκτη μόλις 10%, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν υπερπολλαπλάσια μείωση, άνω του 40%. Τη μηνιαία αποκλιμάκωση στην ενέργεια δεν ακολουθούν οι κλάδοι της μεταποίησης, όπως η χαρτοποιία, τα τρόφιμα και τα χημικά, που συνεχίζουν την ανοδική κούρσα στις τιμές χονδρικής, με ετήσια άνοδο των σχετικών δεικτών κατά 17,4%, 12,4% και 11,2% αντίστοιχα.
