Με την ανησυχία να αυξάνεται ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να είναι λιγότερο υποστηρικτική προς την Ουκρανία, μετά τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ένα σαφές μήνυμα για τους Ρεπουμπλικάνους που δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις για περικοπή της υποστήριξης προς το Κίεβο: «Αυτό θα ενδυναμώσει μόνο την Κίνα».
Ο Στόλτενμπεργκ απευθύνθηκε στο πιο έντονο αντι-κινεζικό συναίσθημα που διακατέχει και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ. Μια νικηφόρα Μόσχα, είπε, «θα ήταν κακό για όλους εμάς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους αυταρχικούς ηγέτες -όχι μόνο στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν αλλά και στην Κίνα- ότι με τη χρήση βάναυσης στρατιωτικής δύναμης μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους».
Εν τω μεταξύ, σε μια μακρά και σχετικά ασυνήθιστα αποκαλυπτική ομιλία, την Πέμπτη, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαυλίζει τις πυρηνικές εντάσεις και παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρώμικο παιχνίδι». Αρνήθηκε επίσης ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία κι έκανε ανοίγματα σε Ασία (κυρίως), αλλά και Αφρική, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ουάσιγκτον για το ουκρανικό.
Σχολιάζοντας την σχεδόν τρίωρη ομιλία του Ρώσου προέδρου, ο Αμερικανός ομόλογός του εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τη διαβεβαίωση Πούτιν περί μη πρόθεσης χρήσης πυρηνικών.
«Αν δεν έχει καμιά (τέτοια) πρόθεση, γιατί μιλάει συνέχεια γι’ αυτό; Γιατί μιλάει για τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικού όπλου;» ρώτησε ρητορικά ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsNation. Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι «πολύ επικίνδυνος» ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν «προσεγγίζει» το ζήτημα.
