Αυλαία ρίχνει σήμερα η εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα των υποκλοπών, με αντικείμενο εργασιών την σύνταξη του τελικού πορίσματος και τη βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξει κοινό πόρισμα, αφού αυτά της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το πόρισμα της πλειοψηφίας του προεδρείου.
Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της ΕΥΠ και του λογισμικού Predator, όταν τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούν το προεδρείο για συγκάλυψη στοιχείων και εκτιμούν ότι υπάρχουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις για τη σύνδεση της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις μέσω Predator.
Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο που διέρρευσε η Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος» και πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να διστάσει να μιλά –όχι μόνο για πολιτικές, αλλά– ακόμα και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πως «είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων που οφείλει η εξεταστική επιτροπή να τους αποστείλει».
Εξάλλου, τα άλλα κόμματα απέρριψαν στα πορίσματά τους το κυβερνητικό αφήγημα, έχοντας ως κοινή συνισταμένη τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και απόκρυψης της αλήθειας από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, «η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε όλους τους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για την ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης».
Σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής δεν θα παραστεί το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για «κακοστημένη θεατρική παράσταση», όπου θα ψηφιστεί το «εντελώς προβλέψιμο πόρισμα της δέσμιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
► Επί της διαδικασίας, θα ακολουθήσει η σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που θα ορίσει την ημέρα και τη διαδικασία που θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το τελικό πόρισμα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, σχετικά με την αρχική επιδίωξή του να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής: μια ενέργεια που αναμενόταν πως θα προκαλούσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πιθανότατα έναν νέο κύκλο σύγκρουσης. Μετά τον σάλο που ακολούθησε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να πει πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα είναι δημόσια και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
