Εννέα ελληνικές, έξι διεθνείς και δύο μικτές παραγωγές για θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, performances και εργαστήρια συναρτούν το πρόγραμμα του φετινού 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 του μήνα με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης του ελληνικής καταγωγής συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα με δικές του συνθέσεις.
Στην πόλη θα βρεθούν ακόμη ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης της γερμανικής Σαουμπίνε Τόμας Οστερμάιερ και ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Εντουάρ Λουί, ενώ ιντριγκαδόρικη είναι η συνεργασία του ράπερ «12ος Πίθηκος» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η συναυλία του Ντεσπλά (δύο φορές βραβευμένος με Οσκαρ για τα σάουντρακ των ταινιών «Το σχήμα του νερού» του Γκιγέρμο ντελ Τόρο και «Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον, δέκα φορές υποψήφιος για Οσκαρ, με δύο βραβεία Grammy, με τρία βραβεία Bafta και τρία Cesar) είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο συνθέτης, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χθες στη συνέντευξη Τύπου, έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει κι ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη, αφού η μητέρα του είναι Ελληνίδα που βρέθηκε από τη Σμύρνη στον Βόλο και στη συνέχεια στο Φάληρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ας σημειωθεί πως ο δήμος συνεργάζεται για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και όπως είπε ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής του θεσμού, ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου, «το μέλλον στο πρακτικό κομμάτι του πολιτισμού είναι η συνεργασία με άλλους φορείς». «Ζούμε σε μια εποχή συνέργειας και η γενιά μας το έχει αντιληφθεί αυτό, το υπερασπίζεται και το κάνει πράξη», συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.
Στο πρόγραμμα του θεάτρου ξεχωρίζουν οι αφίξεις του Τόμας Οστερμάιερ και του Εντουάρ Λουί (για το ανέβασμα του «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου»), καθώς και η θεατρική παραγωγή (μια εκδοχή της «Τρικυμίας» του Σέξπιρ) του πολυβραβευμένου Αγγλου σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο. Στις καινοτομίες περιλαμβάνεται η παράσταση «Λούνα» που θα ανεβαίνει σε λεωφορείο, θα είναι δηλαδή εν κινήσει, και με αφετηρία το Βαφοπούλειο και τέρμα την πλατεία Μαβίλη οι επιβάτες θα παρακολουθούν την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της αφού σώθηκε από τα στρατόπεδα κατοχής. Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε.
Το Φεστιβάλ των Δημητρίων συνεργάζεται ακόμη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το ΜοΜus, τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αλλά και με το Thessaloniki Short Film Festival, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
